10 top tips over krabpalen / krabzuilen.

Nee niet over het hele meubel, maar over de krabpaal of krabzuil zelf, het deel dat is omwikkeld met sisal. Ik zal je tien tips meegeven die je zullen helpen bij de keuze in de aanschaf, onderhoud en levensduur van een krabpaal, en ja nu bedoel ik dus wel het hele meubel.

 

Natuurlijk weet ik dat een krabpaal een product is dat moet slijten, daar heb je hem voor gekocht. Maar dat de krabpaal moet slijten, wil niet zeggen dat je hem over een paar weken of paar maanden al wil vervangen. De meeste slijtage zit normaal gesproken aan enkele van de krabzuilen. Om die langer mee te laten gaan heb ik de volgende 10 tips geschreven;

krabben aan de juiste krabzuil
Zorg er voor dat de lengte van de krabzuil lang genoeg is

1. De lengte van een krabpaal

Lengte, lengte en nog eens lengte. „Size matters” in dit geval. Zorg er voor dat de lengte van de krabpaal de lengte van de uitstrekkende kat is plus 10 cm.

2. Verdelen van de lengte

De lengte van de krabpaal, mag je verdelen over verschillende zuilen. Stel er zit een ligplankje tussen de twee zuilen dan maakt dat niet uit, zolang de kat zich maar kan uitstrekken. Blokkeert het ligplankje de lengte dan telt het niet. Zorg er dus voor dat het lijkt alsof de krabpaal door loopt in lengte.

3. De dikte van een krabpaal

De dikte van de krabpaal is minder belangrijk voor het krabben. Ja het ziet er mooier uit, echter kan een kat net zo goed krabben aan een paal van 8cm doorsnee als aan een paal van 20cm doorsnee.

4. Een dikkere krabpaal

Een dikkere paal is vaak wel stabieler, zeker als je de hoogte in gaat. Ga je voor een hogere paal. dan is de dikte dus wel van belang.

5. Een dikkere paal slijt minder hard

Een dikkere paal zal minder snel slijten dan een dunnere paal. De kat heeft immers meer oppervlakte om aan te krabben.

6. Denk aan de dikte van de sisal

Kies voor een dikker sisal touw. Je hebt al krabpalen met sisal die een diameter hebben van slechts 4mm. Een beetje kat heeft die afmeting binnen een paar weken door. Ga daarom voor minimaal 6mm maar beter zijn sisal touwen met een diameter van 8 of 10mm, zeker als je meerdere katten hebt, bespaar niet op de dikte van de sisal.

7. Meerdere palen voor meerdere katten

Elke kat zijn eigen krabzuil. Heb je meerdere katten dan zal er meer gekrabd worden, zorg er daarom voor dat je niet slechts 1 krabzuil hebt bij meerdere katten, ze zullen opzoek gaan naar alternatieve plekken om te krabben.

8. Let op de verbindingsbouten

Let op de dikte van de verbindingsbouten, zeker bij hogere krabmeubels is het belangrijk. Te dunne bouten kunnen zorgen voor versnelde instabiliteit van het meubel.

9. Alleen lijm op waterbasis

Vermijd krabpalen waar de sisal verlijmd is met een lijm soort die niet op waterbasis is. De kans is aanwezig dat de lijm een zeer sterke geur heeft die de kat zal afstoten. Is de geur er toch, leg dan de zuilen een weekje buiten in de zon en spray deze daarna in met catnip.

10. Draai de palen om

Gebruik de zuilen dubbel zo lang, door ze af ne toe zowel verticaal als horizontaal te draaien. Doe je dat niet dan blijven ze krabben op het zelfde punt en zal de sisal sneller door gekrabd zijn. Het kost niet veel werk om even een krabzuil los te draaien en dan ondersteboven weer te plaatsen.

Dit waren 10 nuttige krabzuil tips!

Dit waren mijn tien tips om je te helpen bij de aankoop van een krabpaal en je krabzuilen langer mee te laten gaan. Mocht je nog meer tips willen hebben over katten krabpalen, kijk dan eens op de krabpalen top 10 pagina.