Een te grote krabpaal
Kan een krabpaal te groot zijn?

Kan een krabpaal eigenlijk ook te groot zijn voor een kat of kitten?

Dat krabpalen te klein kunnen zijn, dat is algemeen bekend. Een kat heeft de ruimte nodig om te kunnen krabben, spelen en luieren. Maar kan een krabpaal eigenlijk ook te groot zijn?

 

Nee, eigenlijk niet. Een krabpaal kan niet TE groot zijn, net zoals een bed niet TE groot kan zijn. Maar toch zijn er uitzonderingen, waar door soms een kleinere krabpaal beter is dan een grotere krabpaal. Maar zoals gezegd het zijn uitzonderingen. Voor dat we naar die uitzonderingen kijken, laten we eerst eens benoemen waarom een krabpaal nooit groot genoeg of te groot kan zijn.

 

Een kat houdt van zijn territorium en een kat heeft heel snel door dat die krabpaal voor hem is. Om aan te krabben, om in te liggen en om mee te spelen. Een kleine krabpaal is puur functioneel, de kat krabt en laat zijn geur achter. Slapen kan de kat ook op heel veel andere plekken in huis, net als spelen. Bij een grotere krabpaal verandert dit en je zult zien dat de kat als het ware naar de krabpaal wordt getrokken. Immers als hij daar op bezig is oogst hij bewondering en niemand zal hem van de krabpaal weghalen omdat hij zogenaamd in de weg ligt.

 

Daarnaast doen katten graag van plek wisselen in het huis en niks is beter als een krabpaal met 10 verschillende ligplekken waaruit hij kan kiezen. Is de kat niet alleen, dan zijn er bij een grote krabpaal genoeg alternative om over te kunnen “vechten”. Een grote krabpaal is een feest voor de katten en eerlijk gezegd vaak ook een pronkstuk in huis. Het komt maar zelden voor dat iemand een grote robuuste krabpaal koopt en die dan ergens achter in de kleder neer zet.

 

Tenslotte zijn katten ook niet te klein, voor een grote krabpaal. In tegendeel, ze vinden het prachtig om zo’n pronkstuk te beklimmen en te ontdekken. Dus ook voor kittens is een grote krabpaal niet TE groot. Zoals je kan lezen zijn wij van kattenkrabpalen.com heel erg PRO grote krabpalen. Dus heb je het budget voor een grote krabpaal, ga er dan voor. Zoals je ook kunt zien op de onderstaande video die ik heb gekregen van Christa (Cattery Magisch Realisme). 4 fantastische kittens gaan helemaal los op een joekel van een krabpaal en zonder problemen vliegen ze de paal in. Zij zijn de koning van hun eigen krabimperium en TE GROOT bestaat hier duidelijk niet!

 

Maar wanneer is een krabpaal dan wel te groot?

 

  1. Oudere katten, die problemen hebben met trap lopen of eigenlijk al niet meer de bank af en op kunnen springen. Voor deze katten heeft een grote krabpaal veel minder zin. Zorg voor die katten voor een stabiel krabmeubel met voldoende krab lengte en een heerlijk huisje, bakje of mandje beneden aan de voet. Koop je toch een flink meubel, dan is de kans groot dat het bovenste gedeelte nooit gebruikt wordt.

  2. Bange katten, die al beginnen te miauwen als ze op de onderste traptrede staan. Ja je hebt ze echt, katten die voor alles bang zijn wat de hoogte in gaat. Onze eigen Marcel is ook geen held en het koste hem maanden om bovenop het bovenste plankje te gaan liggen van onze 1 meter hoge krabpaal. Hoogte vindt hij maar niks en hij is niet de enige.

  3. De held op sokken kat. Katten die heel graag naar boven gaan, maar als ze boven zijn beginnen te miauwen dat ze niet meer naar beneden durven. Ja het kan gewenning zijn, maar als je zo’n kat hebt die graag klimt, maar dan niet meer naar beneden durft, dan kan dat op den duur irritatie bij je opwekken als je in dezelfde nacht 5 keer je bed uit moet om hem weer naar beneden te halen. Wat kan helpen is, als een krabpaal genoeg plateautjes heeft zodat de kat op een natuurlijk manier naar beneden kan lopen.

  4. Agressieve en veel vechtende katten. Hiermee bedoelen we niet katten die vechten als spelende hobby hebben of af en toe elkaar een tik uitdelen, maar echt katten die bijna de hele dag achter elkaar aanzitten om de macht uit te vechten. Deze katten hebben niet één groot meubel nodig. Ten eerste zou ik deze katten verschillende meubels geven zodat ze zich terug kunnen trekken op hun eigen krabpaal. Daarnaast bestaat het gevaar dat als één kat boven ligt en hij aangevallen wordt door de dominante kat, dat de huiskamer in chaos belandt door hoge en verre sprongen naar andere kasten. Als ze achter elkaar aanrennen, probeer het laag te houden, dit voorkomt ook nog eens extra potentiële blessures.

  5. Je hebt een beperkt budget en je wilt toch een grote krabpaal. Dit raad ik persoonlijk af. Kies liever voor een stabiel en goede medium paal in plaats van van een grote budget paal, die veel minder van kwaliteit en instabiel is. Ik weet een krabpaal kost geld en soms heel veel geld. Maar dat geld zit hem vaak wel in een betere constructie van de krabpaal en betere materialen. Neem alleen al de nietjes, bij een kwaliteitspaal kan je er vanuit gaan dat ze minder snel los laten dan bij een budget paal. En je zal niet de eerste zijn die bij de dierenarts zit met de kat omdat de kat zijn pootje heeft opengehaald aan uitstekende nietjes. Daarnaast wil je niet dat een grote paal omvalt of wiebelt, dit zal veel katten een potentiële hartverzakking geven.

Dit waren 5 punten waarom een krabpaal te groot kan zijn. Maar het zijn echt uitzonderingen. Dus sta je voor de aankoop van een krabpaal, neem de punten even mee, maar maak je geen zorgen, elke nieuwe krabpaal is een feest voor de je katten!