krabpaal voor cattery
Welke krabpaal is geschikt voor een cattery?

Waar moet een kattenkrabpaal voor een cattery aan voldoen?

Als je een cattery hebt of wil starten dan vliegen de krabpalen er vaak doorheen. Een cattery zonder krabpaal kan ik me dan ook niet voorstellen. Maar waar moet zo’n krabpaal dan aan voldoen, wat heb je nodig en wat niet?

 

Ten eerste kijken we even over wat voor cattery we eigenlijk praten, en dan bedoel ik niet direct de soort en grote van de katten. Natuurlijk maakt dat ook uit, echter zijn er een paar punten die belangrijker zijn. Ten eerste het aantal katten dat de cattery heeft. Immers er zijn genoeg cattery’s die slechts twee poezen hebben en een paar nestjes per jaar. Ondanks dat deze cattery’s vol liefde en aandacht gerund worden is het net wat anders dan een cattery met vijf of meer poezen en eventueel ook nog één of twee katers. Het verschil tussen beide moet je eigenlijk ook terugzien in de krabpalen die gebruikt worden.

 

De krabpaal is bij een cattery naar mijn mening een deel van een statement van de cattery. Natuurlijk zegt het niets over de kwaliteit van de verzorgen en de liefde van de eigenaar van de cattery, maar een mooie paal heeft uitstraling op de cattery. Waarom dat? Hoor ik u denken. Vergelijk het met de aankoop van een nieuwe luxe sport auto (De kittens), die koop je toch het liefst in een omgeving die dezelfde luxe uitstraalt. Eigenlijk klopt het niet, want die verkoper van die luxe auto kan gewoon een oplichter zijn in pak, maar toch vertrouwen we vaak hem beter dan een sjofele gast in een trainingsbroek die achter vanuit een velt schuur de auto verkoopt. Je hoeft het totaal niet met me eens te zijn, want dat ben ik zelf ook niet, maar zo werkt het menselijk brein.

 

Dus kom je ergens voor het eerst kijken bij een cattery en de katten zijn in een ruimte die verzorgd is en er staat een mooie krabpaal, dan doet het menselijk brein dit: “Ziet er mooi en vertrouwd uit, hier durf ik wel te kopen”. Dat wetende, waar moet die krabpaal dan aan voldoen?

 

Bij een familie cattery, ze noem ik even een wat kleinere cattery. Zie je vaak dat de cattery echt deel uitmaakt van het gezin en het kan rustig zijn dat de krabpaal in de woonkamer staat en de kittens daar rond dartelen. Voor zo’n situatie raad ik zelf eigenlijk een krabpaal naar eigen smaak en keuze aan. Hij moet opgaan in de kamer en het belangrijkste is dat er zowel op hogere als lagere niveaus ruimte is voor alle katten. Zorg dat de kittens lekker op verkenning kunnen rond de voet van de krabpaal en dat moeder en misschien de andere volwassen katten zich wat hoger kunnen terug trekken. Een grote krabpaal is leuk, maar juist omdat deze opgaat in het huis, zijn er voldoende andere plekken van afleiding voor de kittens. De krabpaal is slechts een klein onderdeel van hun belevingswereld. Toch moet er wel een krabpaal staan, zodat ze vanaf dag “één” kunnen wennen aan het idee krabpaal en waar deze voor bedoeld is.

 

Als we dan kijken naar de wat grotere cattery’s dan zien we vaak aparte ruimtes voor de katten. Ja bij een goede cattery is er zeker ook plaats voor familie leven, maar een kater kan en wil je niet het hele huis onder laten sproeien. Ik ken genoeg cattery’s waar er voor de poezen en katers aparte ruimtes zijn waar zij een grootdeel van hun leven verblijven. Veel van die ruimtes hebben een tegelvloer en als daar daglicht is en er is echt de ruimte, dan is daar niet veel op tegen. Zeker niet als de familie er liefdevol met de katten omgaan. Maar juist omdat ze zoveel in hun eigen ruimte zitten, zal je ze meer afleiding moeten geven. Een grotere krabpaal is daar zeker aan te raden. En met groot bedoelen we GROOT! Als de ruimte 20m2 is en er is een tegel vloer dan volstaan 2 maandjes en een krabpaal van de action niet. Zeker niet als je dan potentiële kopers krijgt, wat zegt dat dan eigenlijk over jouw als cattery? Ja dat het een commerciële broedfabriek is en dat wil je voorkomen, zelfs als dat het is. Wat ik overigens niet hoop. Zorg dus voor een grote stevige krabpaal, die de ruimte vult en wat een blikvanger is voor de kopers die komen.

 

Als je dan zo’n flinke jongen(Krabpaal) in huis haalt, met verschillende verdiepingen, heel veel krabzuilen, matjes, mandjes en tunneltjes voor alle katten om mee te spelen, jagen, rusten en vluchten dan komt het op de verzorging aan. En nee dan bedoelen we niet de verzorgen van de katten en kittens, maar de krabpaal. Ongeacht het soort katten dat jullie hebben, een krabpaal zal slijten en altijd sneller dan je hoopt. Maar er is ook nog het gevaar van braken en sproeien, hoe ga je daar dan mee om.

 

Eerst even het onderhoud van de krabpaal in jullie cattery. Ten eerste gaat een krabzuil langer mee als je hem omdraait. Zorg er voor dat de katten hem niet tot op de koker afkrabben, maar draai hem voor die tijd om, zodat de bovenkant de onderkant wordt. Ook het wisselen van de palen naar verschillende posities kan helpen. Stel je hebt 3 palen van 90cm in de krabpaal en aan eentje wordt gekrabd, dan wissel je die na een tijdje gewoon om met een andere van 90cm die op een positie staat waar niet of minder aan gekrabd wordt. Als het sisal helemaal door is, maar het meubel is nog perfect in orde, bestel dan een zuil na. Zeker als je 750 euro hebt uitgegeven aan een Europet krabpaal, dan wil je niet het hele krabmeubel vervangen, maar liever alleen een paal nabestellen voor een paar tientjes.

 

Naast de krabzuilen is ook de rest van het meubel onderhavig aan slijtage, denk daar dus aan bij de aankoop. Ja een grootmeubel van een discounter kan je zo een paar honderd euro schelen, maar als je die in zijn geheel elke 6 maanden moet vervangen, wordt het toch duur. Dus een krabpaal leverancier die ook reserve onderdelen kan leveren is absoluut een plus. Natuurlijk kan je de krabpaal laten staan tot daze in zijn geheel afgekrabd is door de lieve katten en kittens, maar dan komen we weer bij een punt dat ik eerder stelde, dat dit in het brein van de mens de verkeerde indruk geeft. Houd je krabpaal netjes en verzorg hem dus.

 

Tenslotte het braken en het sproeien, dit is iets wat dodelijk kan zijn voor een krabpaal. Kijk je hebt je katers al op een stenen of tegelvloer, dit om het makkelijk te kunnen reinigen, maar als de kater dan gaat sproeien op de paal, dan ga je die geur daar niet uitkrijgen. Hoe ga je daar dan mee om? Er zijn een aantal mogelijkheden om je paal te beschermen. Wat ons zelf is opgevallen is dat de meeste katers, maar er zijn uitzonderingen, relatief laag sproeien. Wat wil dat zeggen, het komt minder vaak voor dat ze ergens opklimmen om dan vanaf boven naar beneden te sproeien. Zoals gezegd er zijn zeker uitzonderingen. Wat je zou kunnen doen is kijken of je de paal op een stevig verhoging kan zetten. En het beste doe je dit vanaf de start. Dan bouw je hem dus op de verhoging. Haal voor een paar tientjes aan betonblokken (Tuinplantenbakken) bij de bouwmarkt en zat daarom je krabpaal. Dan staat de paal direct 30-50 cm hoger. Dit is natuurlijk niet het meest fraaie gezicht, maar het is netjes af te werken. Klein loopplakje er bij en de kittens lopen zo naar boven. Dit voorkomt in veel gevallen dat de boem doordrenkt wordt met een geur die niet iedereen aangenaam vindt. Toch kan ik me voorstellen dat dit een oplossing is waar je niet direct op aan het wachten was. Dus daarom een tweede tip, die zelfs te combineren is met tip één. Pak de onderkant in met transparant tafelzeil. Doe je dat netjes van af de start van de opbouw dan zie je nog de kleur van de krabpaalvoet. Als de kater dan in de buurt van de krabpaal heeft gesproeid dan is dat af te soppen.

 

Dan hebben we natuurlijk nog het braken, dit komt bij veel katten voor en heeft niets met ziektes te maken. Heb je veel katten, zoals het geval is in een cattery dan zal dit een dagelijks opruimklusje zijn waar je rekening mee moet houden. Zeker bij de kleur van je krabpaal. Ja zo’n trendy witte krabpaal is heel mooi en een Burberry print is fantastisch, maar is het ook schoon te houden. Wat je ect wil voorkomen is dat de krabpaal er na een paar weken uitziet alsof deze vervangen moet worden. Er zijn vast wel krabpalen te vinden waarbij je de bekleding er overal vanaf kan halen, maar bij de meeste zit het er gewoon aan vast geplakt. Hoe los je dat dan op, het hele krabmeubel in het plastic? Het is een oplossing, maar eerlijk, nee toch niet echt. Zorg gewoon voor een kortpolige stof die  schoon te maken is. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen om je krabpaal te reinigen. Dus een kortpolige stof, die te reinigen is en een diervriendelijke reiniger is het advies.

 

Is er dan nog wat verder te zeggen over een krabpaal voor een cattery? Nee, eigenlijk denk ik dat we zo alles gehad hebben. Zorg voor een robuuste krabpaal met voldoende ruimte voor alle katten, neem een krabpaal waar de onderdelen van na te bestellen zijn. Onderhoud je krabpaal goed en bij katers neem voorzorgmaatregelen tegen het sproeien. Door hier aan te denken bij de aanschaf, zal je er langer plezier van hebben en zal het krabmeubel een beetje helpen bij de uitstraling van je cattery. Met nadruk op een beetje want jij, maar vooral de katten en kittens doen het meeste werk.