Krabpaal voor grote katten
Een krabpaal voor grote katten

Een krabpaal voor grote katten, waar moet je opletten?

Alle kittens zijn klein en lief, maar die kleine kittens kunnen uitgroeien tot ware tijgers en dan heb je toch een iet wat grotere en stevigere krabpaal nodig. Misschien was dit een open deur en snapt iedereen wel dat je voor een kitten niet dezelfde krabpaal koopt als voor een volwassen kat. Maar ook tussen volwassen katten zitten behoorlijke verschillen en niet elke krabpaal past bij elke kat. Dus laten we eens kijken naar wat voor kattenkrabpaal je nodig hebt bij grote katten.

 

Een Maine Coon en een Noorse Boskat zijn prachtige katten die duidelijk een slag groter zijn dan de gemiddelde huiskat. Deze katten hebben andere behoeftes ook als het om krabben aankomt. Denk aan de lengte, de grote en de stevigheid van het krabmeubel. Ik zal wat aandachtspunten beschrijven die je zal helpen bij het kopen van een krabpaal voor een grotere kat.

 

  1. De lengte van de zuil. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, zorg voor de juiste lengte. Een kat wil zich kunnen uitstrekken om te krabben en bij grote katten kom je er niet vanaf met een krabzuil van 40 of 60 centimeter. Mijn aanbeveling is hier echt voor minimaal 90 centimeter te gaan, maar indien mogelijk nog langer. Een langere krabzuil zorgt er niet alleen voor dat ze zich echt helemaal kunnen uitstrekken, maar het nodig ook uit tot spelen, klimmen en misschien ook niet onbelangrijk, ze zullen minder snel opzoek gaan naar een alternatief in het huis.

  2. De dikte van de sisal. Vergeet “less is more”, ze hebben grote poten en nagels. Dus zorg er voor dat je voor krabzuilen gaat met sisal van minimaal 8mm dikte. Ja je hebt budget krabpalen met 6 of zelfs 4 mm sisal touw rond de krabzuil maar daar zijn ze zo doorheen. Dus 8mm of meer is echt aan te raden. Of denk aan een robuuste krabton die met sisal tapijt is bekleed, ook daar hebben ze de ruimte en de tijd om te krabben.

  3. Draaibare krabzuilen. Heel mooi natuurlijk een zuil van 120cm om aan te krabben, maar dat kost ook wat. En als dan na een paar maanden de eerste slijtage plekken goed zichtbaar worden, dan mag je weer gaan sparen. Of zorg er voor dat je de krabzuil kan draaien, zowel horizontaal als verticaal. Hier mee zorg je er voor dat de krabpaal tot 4 keer langer mee gaat.

  4. Uitwisselbare onderdelen. Je krabpaal heeft 400 euro gekost en aan één krabpaal blijven ze krabben, deze zal dus als eerste door gekrabd zijn. En in alle eerlijkheid, dan straalt de 400 euro er niet meer vanaf na enkele maanden. Zorg er daarom voor dat bij een duurder meubel de onderdelen te vervangen zijn, je zult zien dat het wisselen van een oude krabzuil voor een nieuwe wonderen doet.

  5. Een stabiel meubel. Naast de lengte van de krabzuilen is de stabiliteit van groot belang. Dit geld natuurlijk ook voor krabpalen bij andere katten soorten, maar de kans dat een grote kat een krabpaal om gooit is nog een stuk groter. Nu ben ik zelf geen voorstander van krabpaal die tegen het plafond zijn gespannen, dus zal je moeten zorgen voor een stevige bodem plaat. Ik kan me herinneren dat in de tijd van JustCats onze krabpalen een bodemplaat hadden van 6cm massief MDF met een grote tot wel 90x90cm. Deze platen waren loeizwaar maar zorgde er voor dat de krabpaal niet om kon gaan, ik liet mijn eigen kinderen er in klimmen om de stabiliteit te testen.

  6. Sterke verbindingselementen. Sterke wat?, hoor ik je denken. Kijk naar de dikte van de bouten en moeren. De prijs van een krabpaal wordt mede bepaald door de bouten en moeren. Zijn ze dikker dan zijn ze duurder, dus proberen sommige fabrikanten met het dunne schroeven op te lossen. Zeker voor grote katten is dit niet goed. Elke keer als ze op een plateau springen komt de verbinding onder druk te staan en na verloop van tijd zal de krabpaal instabiel worden als er niet met deugdelijk materiaal gewerkt is. Voor grote katten met je echt denken aan een diameter van 8 of 10 mm voor de moeren en bouten.

  7. De stof. Is de stof verlijmd of alleen maar er op geniet? Kijk als een kitten met zijn nagels aan de stof blijft hangen, dan zal het weinig doen, of de stof moet van een hele slechte kwaliteit zijn. Maar als een grotere katten soort zijn nagels in de stof zet, en het betreft een dunnere stof die niet verlijmd is, dan is de stof door. Kijk daarom bij een krabpaal voor grote katten naar de kwaliteit van de stof en hoe deze is bevestigd. Een dikke veloursstof die vast geplakt zit (Lijm op waterbasis) zal het langste meegaan. Is de stof niet verlijmd, kijk dan ook even goed naar hoe de stof is vast gezet, als hier voor kleine nietjes zijn gebruikt bestaat de kans dat de stof wel heel blijft maar de kat de nietjes er uittrekt.

Zoals je ziet heeft een krabpaal voor een grote kat net iets meer aandacht nodig dan een krabpaal voor een kitten. Dus neem deze punten mee als je een krabpaal gaat kopen voor je maine Coon of Noorse boskat. Mocht je meerdere katten hebben denk dan ook even aan genoeg zit- en ligplaatsen zodat ze elkaar de tent niet uitvechten om een plekje.