Bekleding voor een krabpaal.
Welke bekleding wil je op een krabpaal?

Welke bekleding op een kattenkrabpaal is het beste?

Maakt het eigenlijk uit wat voor bekleding je nodig hebt op een krabpaal voor een kat? Als het om de kleur gaat maakt het eigenlijk niet uit welke krabpaal je koopt, of die nu poezenvoetjes heeft of paars met gouden stippen, de kat is echt niet zo kieskeurig dat het zal zeggen: “Meid, die krabpaal valt helemaal weg tegen de achtergrond and ik lijk veel te dik als ik er op lig, dat kan echt niet!”. Als het om de kleur gaat, maakt het dus niet uit, jij bepaalt.

 

Als we daarentegen naar de verschillende stoffen soorten kijken dan zijn er toch een aantal punten waarmee je rekening zou kunnen houden bij de keuze voor de krabpaal. Niet elke stof is even geschikt voor elke krabpaal. En daarmee bedoelen we niet dat de kat er minder lekker op ligt, immers katten kunnen bijna overal op liggen. In dit geval heeft het vooral te maken met het onderhoud van de krabpaal en die hygiëne van de paal.

 

Kijken we naar het onderhoud van de krabpaal, dan zien we toch dat een midden tot donkere kleur makkelijker de vlekken zal verbergen. Heeft de stof dan ook nog een Multi-color dan zijn de vlekken bijna onzichtbaar. Ik kan me herinneren dat ik destijds twee hele populair kleuren produceerde voor de krabmeubels die we maakte. De eerste was de kleur “Pels”, dit was een dikke stof met verschillende haar lengtes in verschillende kleuren bruin, het leek echt op een pels van een beest en die stof was niet vies te krijgen. Tenminste niet voor het oog. De andere kleur die heel populair was, was “IJsbeer wit”, super trendy kleur en als de krabpaal stond, dan spatte de klasse er vanaf. Echter om die krabpaal wit te houden, had nog best wel wat voeten in de aarde. Zelfs bij binnenkatten, was het wekelijks reinigen van belang om die mooie vacht echt wit te houden. Als ik me niet vergis gebruikte veel mensen Jean Peau Vlekweg en dat hielp goed.

 

Als je kijkt naar de duurdere krabpalen, dan zie je vaak dat kussentjes en dergelijke los gehaald kunnen worden, dit is zeker een aanrader, er van uitgaande dat ze dan wel in de wasmachine gestopt kunnen worden. Houdt er wel rekening mee, niet teveel geurtjes te gebruiken bij het wassen, niet elke kat vind dat even lekker.

 

Het hygiënisch onderhouden van een krabpaal is ook van belang. Daarom ben ik zelf geen voorstander van natuurlijke stoffen en materialen op een krabpaal. Ja ik weet dat sisal een natuurlijk product is, maar daar liggen ze normaal gesproken niet op. Ze liggen op de kussens, plateaus en ligbedjes. Hoe mooi natuurlijke materialen ook zijn, een synthetische stof is beter. Niet alleen bij het wassen en de eventuele verkleuring door zonlicht, maar ook omdat parasieten en bacteriën zich beter voelen in natuurlijke stoffen en materialen dan in kunstmatige materialen. De kans dat eitjes overleven in katoen is gewoon groter. Heb je binnenkatten, dan kan je altijd nog de overweging nemen om toch voor een prachtige natuurlijk stof te gaan, echter zijn we inmiddels zover dat kunstmatige stoffen nauwelijks meer te onderscheiden zijn van natuurlijke stoffen. Kies je er toch voor, zorg dan dat je de stof echt goed reinigt, en denkzelf aan stoomreiniging om echt alles te doden wat er in zit.

 

Je kunt ook nog kunnen denken aan de lengte van de haren van de stof, een korte velours is natuurlijk makkelijker te reinigen en te onderhouden dan een krabpaal met een langharige pol. Vergelijk dit met het hebben van kortharige of langharige katten, een kortharige heeft nu eenmaal iets minder persoonlijk verzorging nodig dan een langharige kat.

 

Tenslotte nog één puntje van aandacht als je de krabpaal gaat kopen. Namelijk kijk naar de verlijming. Ik heb het al eerder genoemd, maar is er een chemische lijm gebruikt om de stof aan de paal te plakken, dan kan dat een vervelende geur achterlaten, die de katten niet altijd leuk vinden. Een verlijming op waterbasis is het beste. Ruikt de krabpaal toch heel sterk, zet hem dan even buiten in de zon. En met even bedoel ik het liefst een paar dagen. Doe er daarna flink wat Catnip overheen en de kat zal er minder snel met een boog omheen lopen.