Zelf een krabpaal maken(In 10 stappen), makkelijk of beter eentje kopen?

Begin 2000 wilde ik een krabpaal kopen, maar wat er toen was aan aanbod stond me niet aan. Eigenlijk waren alle krabpalen hetzelfde op een paar hele dure na. Dus begon ik zelf, maar ja ik had twee linker handen dus waar te beginnen?

 

Online kwam ik veel voorbeelden tegen en ik dook de kelder in. Binnen een dag was mijn eerste krabpaal klaar. Incl. 3 sneeën in mijn hand en een krabpaal die eigenlijk net zo slecht was als die ik in de winkel kon kopen. Tijd om eerst te gaan tekenen en bedenken wat ik wilde en wat ik kon. En dat is ook precies waar je moet beginnen als je zelf een krabpaal wil gaan maken. Ken je eigen beperkingen en je talenten. Een krabpaal met kartonnenkokers maken, met daar omheen sisal lijkt makkelijk, maar dat was het niet. Aan beide einde moet je een verbindingsmechanisme maken die precies in de koker valt. Echter mag die ook weer niet te diepvallen, en moet deze precies in het midden een gaat hebben met een verankerde bout. Allemaal dingen waar aan je moet denken.

 

Uiteindelijk heb ik een fantastische krabpaal weten te maken en nog vele tienduizenden zouden volgen in de jaren er na. Leuk voor de geschiedenis, maar stel je wil gewoon één kattenkrabpaal zelf maken, waar begin je? En in deze uitleg ga ik er vanuit dat je net zoveel doe-het-zelf talent hebt als ik in de eerste maanden…. NUL dus. Tevens gaan we voor een traditionele krabpaal in de uitleg, het kan zijn dat sommige stappen iets minder toepassingen hebben op wat jij wil. Maar de basis blijft hetzelfde.

 

tien tips om zelf een krabpaal te maken.
Zelf een krabpaal maken voor de kat, of toch eentje kopen?

Stap 1

Weet wat je kan.

 

Heb je twee rechter of twee linker handen. Is het eerste het geval, dan hoef je je zelf geen beperkingen op te leggen. Ben je net wat minder goed met gereedschap, spijkeren en lijmen, kijk dan eens of je een handige buurman, oom of vader hebt… Ja, voor de feministen onder ons, het mag ook een handige buurvrouw, tante of moeder zijn. Als het persoon maar handig is.

Stap 2

Weet wat je en de katten willen.

 

Nu je weet wat mogelijk is, ga je online rond kijken wat je leuk vindt en wat niet en probeer voor je zelf een beeld te krijgen wat je nodig hebt aan materialen en gereedschap. Zelf gebruikte ik het programma Excel om de zelf bouw krabpaal te ontwerpen. Ik zette alle velden op 10 x 10 pixels en kon zo een krabpaal ontwerpen. Je kan natuurlijk ook gewoon pen en papier nemen. Dit was ook de reden waarom al mijn krabpalen vierkant waren, incl. de zuilen. Het was makkelijker als doe-het-zelver om iets te maken met rechte hoeken dan met ronde hoeken. Wat natuurlijk heel belangrijk is, is de lengte van de krabzuilen, zorg echt voor voldoende lengte. En nee 60cm is voor de meeste katten niet voldoende, dus ga wild, ga voor 120cm en de katten zullen er van genieten!

Stap 3

Wat gaat het kosten?

 

Oké je wilde een krabpaal gaan maken om kosten te besparen, maar gaat dat echt lukken? Kan je aan de slag met sloophout, gratis sisal en bekleding van de stoffendump dan zal je een stuk goedkoper werken dan als je alles bij de bekende bouwmarkten gaat halen. De kans is groot dat je dan duurder uit bent. Echter ga je voor uniek en is prijs iets minder belangrijk dan accepteer je dat een zelfbouw krabpaal een stukje duurder kan zijn. Maar je hebt wel een unieke krabpaal dan.

Stap 4

De materialen verzamelen.

 

Voor dat je gaat beginnen zorg dat je alles in huis hebt, zodat je de paal in één keer kan afbouwen. Waarom dat? Je zal niet de eerste zijn die begint en dan halverwege er achter komt dat er dingen missen. Op zich is dat niet erg, maar het kan een punt zijn van stoppen. En wat we willen voorkomen is natuurlijk dat je straks op TV komt in het programma: ”Help mijn moeder bouwt een krabpaal”.

Stap 5

Start in de ochtend en met rust.

 

Klinkt raar, maar je wil de krabpaal afbouwen in een dag, het moet geen project van weken worden. Tenzij je een hoogstaand kunstwerk wil maken, maar aan ook gekrabd gaat worden. Zorg ook dat je de ruimte en de rust hebt. Ja kinderen die mee doen is leuk, maar het zal je de dubbele tijd kosten en er komen nog genoeg momenten in het leven om de 4 jarige Sofie uitteleggen hoe een tacker werkt.

Stap 6

Doe het in de juiste volgorde, bekleden aan het einde.

 

Het is zo aantrekkelijk om direct dat huisje te bekleden. Maar wacht er mee, maak eerst de constructie en zet hem in elkaar. Als je eerst gaat bekleden kan ten eerste de bekleding vies worden, maar je wil ook de stabiliteit van de constructie testen. Oké, misschien had je de krabpaal tekeningen door laten rekenen door TNO of al een TUV certificaat gekregen, maar dat zijn de uit zonderingen. Dus wacht met het bekleden en bouw de krabpaal eerst een keertje op. Na het opbouwen kijk eens hoe stevig de krabpaal is, kunnen er katten op, of valt de krabpaal dan om? Mocht je twijfelen, maak dan de bodemplaat dikker, dit is de beste manier om voor extra stabiliteit te zorgen. Mocht dikker het alleen niet doen, dan zal de plaat groter moeten om zo voor een stabiele krabpaal te zorgen.

Stap 7

Controleer de paal op uitstekende nietjes en spijkers.

 

Je gaat bijna bekleden, maar loop de krabpaal even na of er in dit stadium geen spijkers en nietjes uitsteken. Niet alleen voor de veiligheid van de kat, maar ook voor jouw bij het bekleden.

Stap 8

Bekleden met sisal en stof.

Nu de krabpaal stevig en stabiel is en hij is precies zoals je wil, is het tijd om de zelfbouw krabpaal te gaan bekleden. Voor extra stevigheid kan je de sisal en de stof verlijmen aan de houten constructie. Als je dit doet neem dan een lijm op waterbasis. Misschien plakt deze net iets minder goed, maar die lijm is veel minder giftig voor de katten en heeft een veel minder sterke geur. De kans dat de katten de krabpaal gaan gebruiken wordt dan een stuk groter.

 

Ik zou zelf beginnen met de krabpalen zelf. Het beste is een kleine inkeping aan 1 zijde te creëren met de afmeting van de diameter van het sisal. Het begin stukje leg je er in en tack je daar goed vast. Deze nietjes zijn dan voor de kat niet te bereiken. Wikkel de sisal stevig om de paal tot het einde. Nu je weet waar het einde is maak je ook daar een inkeping en heb je hem ook daar veilig voor de kat vast geniet. Als je de plankjes, huisjes en tunneltjes gaat bekleden zorg dan dat je de stof eerst mooi op maat knipt. Gebruik niet te veel stof, het is mooier en makkelijker te verwerken als het precies past. Stel een ligplank op de krabpaal is 18mm dik en de stof wil je er om heen hebben. Dan heb je aan alle kanten 5cm extra nodig om de stof aan de onderkant een keertje dubbel te vouwen en vast te nieten.

Stap 9

Nalopen van alle onderdelen.

 

Nalopen van alle onderdelen van je zelf gemaakte katten krabpaal. Om te zorgen dat de kat zich zelf niet verwond, loop je nog een keertje alles na. Ik zelf gebruik een hamer om en tik alle nietjes nog een keer extra vast. Na het nalopen, maak ze ook nog even schoon, voordat je hem gaat opbouwen.

Stap 10

De krabpaal opbouwen.

 

Bouw de krabpaal pas op, waar deze moet staan. Je zal niet de eerste zijn die vol trots de krabpaal in de schuur af heeft, om er dan achter te komen dat deze niet door de deur naar buiten kan. Neem de onderdelen naar de kamer en begin met de opbouw, zoals altijd van onder naar boven. Bij het bouwbouwen draai je de schroeven pas aan het einde goed aan. Zeker bij een zelfbouw krabpaal is misschien niet alles even recht en heeft het wat speling nodig.

Het eindresultaat!

Nu je krabpaal klaar is, wordt het tijd om de katten er bij te halen, laat ze lekker snuffelen en zet ze er met de pootjes tegenaan. Eventueel kan je ze een katten snoepje geven die je op de krabpaal legt. Houd de krabpaal in het begin in de gaten, hoe gaan ze er mee om en is hij echt zo stevig als je eerder testte. Bij twijfel altijd verstevigen door hem bijvoorbeeld vast te zetten tegen de muur.

 

De slot vraag is natuurlijk, was het, het waard om zelf een krabpaal te bouwen. De tijd, de stress, de verwondingen bij het maken van de krabpaal? Uiteindelijk als je de tijd meeneemt wordt een krabpaal die je zelf maakt een dure paal. Maar het maken van iets unieks en je zelf van achter de PC en TV slepen om iets zelf te bouwen is niet in geld uit te drukken. En daarom raad ik iedereen aan die de ambitie heeft om zelf een krabpaal te gaan maken er gewoon voor te gaan. Ookal is het waarschijnlijk maar éénmalig en koop je de volgende keer weer gewoon een krabpaal in de winkel of online.

 

Ik hoop dat deze stappen je helpen bij het zelfbouwen van je krabpaal voor je katten. Mocht je een foto hebben van je zelf gemaakte krabpaal of misschien heb je aanvullende tips, dan hoor ik het graag van je.