10 dingen waar op je moet letten als je een nieuwe krabpaal koopt.

Alles moet vervangen worden, dus ook de krabpaal. Kan de kat niet meer krabben aan de paal, geloof mij, ze vinden wel een andere plek om die heerlijk nageltjes in te zetten. Denk aan de bank, de achterkant van de stoel, je nieuwe boxspring of het behang. Of je een krabpaal nu mooi vindt of niet, wil je het huis een beetje heel houden, dan heb je er eentje nodig.

 

Dus naar de winkel of online eentje uitzoeken, maar waar moet je opletten? Hier tien tips om je aankoop van een krabpaal te vergemakkelijken.

Kat op krabpaal
Kat ligt heerlijk op zijn krabpaal

1. Doel van de krabpaal

Weet voor welk doel de krabpaal dient. Is het puur om te krabben, of ook om te spelen en slapen.

2. Grote van de kat

Wat is de grote van de kat? Bekijk de kat eens als hij zich uitrekt, eigenlijk is dat ook de minimale lengte van de krabpaal. Een Noorse Boskat heeft een duidelijk langere krabpaal nodig dan een RagDoll kitten.

3. Locatie van de krabpaal

Waar komt de krabpaal te staan? Bij het raam zodat de kat kan zonnen of in de gang waar de kat 100 keer per dag langs loopt?

4. Budget voor je nieuwe krabpaal

Wat is je budget, stel deze vast voordat je naar de winkel gaat, je zult niet de eerste zijn die voor een paal van 50 euro naar binnen ging en 250 euro uit geeft. Voor een kat maakt de prijs niet uit.

5. Design of functionaliteit

Ga je puur voor design of voor functionaliteit? Ga je voor design dan gaat de prijs omhoog, puur functioneel dan kan je hem laag houden.

6. Hoeveel wordt de paal gebruikt?

Hoeveel uur spendeert de kat in, op, aan en rond de paal? Is het ook een buitenkat, dan zal de kat de krabpaal veel minder gebruiken.

7. Schoonmaken van de krabpaal

Is de paal schoon te houden. Sommige katten verharen heel veel, andere braken elke dag en de volgende neemt graag gevangen kost mee naar zijn holletje. Neem dat mee bij de aanschaf van een krabpaal.

8. De geur van de krabpaal

Is je kat geur gevoelig, wees er dan zeker van dat de krabpaal geen sterke geur heeft. Vooral via goedkope aanbieders werken met chemische lijmen en dat kan een kat afstoten. Vraag er naar bij de winkelier, of ze een krabpaal hebben die met lijm op waterbasis is verlijmd.

9. Afwerking van de krabpaal

Tevens is er bij goedkopere krabpalen vaak net iets minder aandacht voor de afwerking. De onderkant van de plateautjes zijn onbekleed en er kunnen nietjes uitsteken. op zich geen probleem, maar loop het na voordat de kat er mee bezig gaat.

10. Dikte van de sisal

Tenslotte de dikte van de sisal, de goedkoopste hebben een touwdikte van 4mm en hier zijn katten snel doorheen. 8mm is toch wel aan te raden, maar voor kittens kan 6mm ook. Grote en kwaliteitspalen gebruiken vaak minimaal 10mm sisal touw voor hun krabpalen.