De kattenkrabpaal bibliotheek, met alle tips en weetje voor dat je een nieuwe krabpaal gaat kopen.

Heb je een krabpaal nodig, waar moet je hem kopen, kan je hem zelf maken en hoe staat het met de kwaliteit van budget krabpalen en kan ik ook een krabpaal kopen op marktplaats? Op al deze krabpaal vragen proberen we antwoord te geven. Geheel onafhankelijk geven we je de tips zodat ook jullie de beste krabpaal voor jullie gezin en katten kunnen kopen, maken of misschien wel winnen? 

Waar voor is een krabpaal?
Een krabpaal heeft 3 hoofd functies, krabben, spelen en rusten.

Waarom een krabpaal? Waarom heeft een kat een krabpaal nodig?

In tegenstelling tot een slaap of hangmandje kunnen katten krabpalen, krabplanken of complete krabmeubels erg dominant in je interieur aanwezig zijn. Krab- en klimpalen hebben over het algemeen 3 functies. Hij wordt gebruikt als krabpaal, als klimobject en als een slaapplek. Ook weten we dat katten graag vaak van slaapplek verwisselen, dus ga er niet vanuit dat, na aanschaf van een krabpaal de kat opeens denkt: “Oke, vanaf nu slaap ik niet meer in de wasmand, op de sofa of de bovenste trede van de trap”.

Een te grote krabpaal
Kan een krabpaal te groot zijn?

Kan een krabpaal eigenlijk ook te groot zijn voor een kat of kitten?

Dat krabpalen te klein kunnen zijn, dat is algemeen bekend. Een kat heeft de ruimte nodig om te kunnen krabben, spelen en luieren. Maar kan een krabpaal eigenlijk ook te groot zijn? Nee, eigenlijk niet. Een krabpaal kan niet TE groot zijn, net zoals een bed niet TE groot kan zijn. Maar toch zijn er uitzonderingen, waar door soms een kleinere krabpaal beter is dan een grotere krabpaal. Maar zoals gezegd het zijn uitzonderingen. Voor dat we naar die uitzonderingen kijken, laten we eerst eens benoemen waarom een krabpaal nooit groot genoeg of te groot kan zijn.

 

Help, de kat gebruikt de nieuwe krabpaal niet!
Wat te doen als de kat geen gebruik maakt van de nieuwe krabpaal?

Help mijn kat krabt niet aan de nieuwe krabpaal!

e zal niet de eerste zijn die vol trots een mooie nieuwe krabpaal heeft gekocht, die er na het plaatsen achter komt dat de poes of kat er niet naar omkijkt en liever aan zijn oude krabpaal krabt in plaats van aan de nieuwe krabpaal. Heb je daar nu het geld aan uitgegeven? Waarom krabben katten liever aan de oude vervallen krabpaal dan aan een nieuwe krabpaal? Eigenlijk is het heel logisch te verklaren en is het vooral je eigen schuld. Maar voordat we daar op ingaan, even een krabpaal check.

 

Krabpaal kan omzallen
Vergeet niet het gekke half uurtje bij de aankoop van een krabpaal.

Vergeet niet het gekke half uurtje bij de aankoop van een krabpaal.

Je kent ze wel, van die leuke, dikke en luie lobbesen die al moeite hebben om zich van de bank naar de kattenbak of de voederbak te bewegen. Regelmatig krijg je te horen of er wel energie in die kat zit. En als ze in de dierenwinkel vragen wat voor kat het is, dan zeg jij dat het vooral ene luie kat is die niet veel beweegt. Dus koop je een krabpaal voor een luie kat. Maar klopt dat wel en vergeet je niet iets? Het gekke uurtje, half uurtje of zelf kwartiertje dat bijna elke kat heeft. En in dat kwartiertje gaan ze los. Gekke half uurtje? Ja, katten lijken wel lui, maar ze sparen de energie op, tot het niet meer gaat.

Wel of niet je krabpaal kopen bij bol.com?
Wel of niet je krabpaal kopen bij bol.com?

Krabpaal kopen op bol.com?

Laat ik eerlijk zijn, ik heb een beetje een haat/liefde verhouding met de vriendjes van bol.com. Aan de ene kant is het zo makkelijk, lekker alles bij elkaar en aan de andere kant koop ik mijn krabpaal veel liever bij een (online) dierenspeciaalzaak. Maar ja, als ik dan zie dat veel dierenspeciaalzaken ook weer op bol staan, dan raak ik even in de war, wat te doen en welke te kiezen? Want laten we eerlijk zijn, als een dierenspeciaalzaak een keuze heeft uit ruim 100 krabpalen is dat best veel, tot dat je bij bol komt en ziet dat ze ruim 3.000 krabpalen en krabtonnen aanbieden. Dat zijn er zoveel dat ik ze niet eens allemaal kan bekijken. 

Welke krabpaal moet je kopen
Advies bij de aankoop van een krabpaal

Welke katten krabpaal of krabmeubel moet je nu eigenlijk kopen?

“Moet, Moet, ik moet helemaal niks!” hoor ik je al denken. “Dat mormel mag van geluk spreken dat ik haar al te eten geef”. Het is duidelijk, vrouw en kinderen wilden een kat en de heer des huizes ziet het helemaal niet zitten. Dus laten we anders beginnen. Welke katten krabpaal of krabmeubel past het beste bij jullie? Beter zo? De beslissing voor welk type van katten krabpaal zal gaan kiezen voor de geliefde katten zal worden bepaald door een combinatie van factoren. Deze factoren zal ik stuk voor stuk doornemen om zo de keuze te vergemakkelijken.

Wat doen als de krabpaal instabiel is?
Wat kan je doen als de krabpaal omvalt?

Waarom vallen krabpalen en hoe voorkom je het?

Je kent ze wel, van die “grappige” filmpjes waarbij krabpalen omvallen en katten soms een smak maken. Ja wat zijn ze “leuk”! Niet dus, een vallende krabpaal kan niet alleen schade aan het meubilair veroorzaken, maar boven al een kat een trauma of letsel kan geven. Een trauma zo erg dat een kat niet meer in de buurt van een krabpaal durft te komen of uit angst op verschillende plekken gaat plassen in huis. En ja, katten komen bijna altijd op hun pootjes terecht, maar als daarna de krabpaal weer op de kat terecht komt, kan de kat wat breken of zelfs verlamd raken. Ja, hele “leuke” filmpjes. Maar hoe kan dat dan, waarom kiept een krabpaal om en hoe voorkom je het?

waar koop je een krabpaal?
Waar koop je een krabpaal?

Waar koop je een krabpaal, bij een online of stenen dierenspeciaalzaak?

Eigenlijk best een moeilijke vraag, waar koop je een kattenkrabpaal, struin je het net af voor de goedkoopste krabpaal bij een online dierenspeciaalzaak of ga je naar een traditionele dierenwinkel en koop je de krabpaal daar? Het antwoord op deze vraag begint bij “Weet je al wat je wil?” Kijk, als je al 30 jaar katten hebt en dus ook al 30 jaar krabpalen in huis, dan bestel je bijna blindelings je krabpaal online. Maar wat als je een beetje hulp nodig hebt, je voor het eerst katten krijgt of je van Ragdolls overgaat op Noorse Boskatten, misschien wil je dan toch een stukje krabadvies.

Krabpaal kopen
Wanneer koop je een krabpaal?

Een kattenkrabpaal kopen, wanneer doe je dat eigenlijk?

Dat een kat een krabpaal nodig heeft, dat is inmiddels wel bekend, maar wanneer koop je de eerste krabpaal nu precies? Jullie krijgen kittens of gaan deze week een kat ophalen uit het asiel, een prachtig moment waar de hele familie naar uit kijkt. Omdat er katten komen schaffen jullie natuurlijk ook een kattenbak aan, voerbakjes en is het eerste kattenvoer al in huis gehaald. Maar vergeet de krabpaal niet. Krijg je kittens dan is het belangrijk om ze vanaf de eerste dag te leren dat er aan de krabpaal gekrabd mag worden en niet aan de bank, het behang of de stoelen.

waar doet een kat het liefst aan krabben?
Katten krabben het liefst aan natuurlijk sisal

Waar doet een kat het liefst aan krabben, buiten de nieuwe sofa en het behang?

Eigenlijk aan alles, zonder krabpaal of krabton gaat een kat zelf opzoek waar aan hij kan krabben. Dus oma’s bankje, behang papier, de nieuwe boxspring het wordt allemaal uit getest. En met dat testen laat de kat een geur achter, dus de volgende keer dat hij langs dat behangetje loopt doet hij het weer. Echt niet om je een hak te zetten, maar omdat het zijn natuur is, zijn natuur op zijn gebied te markeren. Maar waarom krab hij dan vaak alleen aan een krabpaal als deze in huis staat en stopt met het krabben aan andere meubel stukken?

krabpaal kopen voor je kat
Een kattenkrabpaal kopen begint met voorpret en vergelijken.

Een krabpaal kopen, het begint bij de voorpret van het uitzoeken!

Ga je een krabpaal kopen dan begint het met de voorpret. Ja tuurlijk, de nieuwe kittens of de nieuwe kat zijn nog belangrijker, daar draait het natuurlijk om. Maar het kopen van een nieuwe krabpaal kan ook heel leuk zijn. En waar je (Als het goed is) slechts één keer in de tien tot twintig jaar een nieuwe kat koopt, kan het maar zo zijn dat je elk jaar een nieuwe krabpaal koopt. Nu kan ik het natuurlijk helemaal mis hebben, en zien jullie de aanschaf van een krabpaal als noodzakelijk kwaad en wil je dat onding eigenlijk helemaal niet in huis hebben.

 

budget krabpaal kopen
Een budget krabpaal kopen, 4 keer de krabpaal voor het zelfde geld?

Budget krabpaal kopen? Let even goed op!

Bestaat er zo iets als een slechte krabpaal en is een goede krabpaal altijd duur? En wat is duur eigenlijk? Eigenlijk zijn al deze vragen niet 1, 2, 3 te beantwoorden omdat ze subjectief zijn. Immers als je altijd een oude LADA van 20 jaar rijdt en dan ga ja naar een nieuwe Lada, dan is die nieuwe Lada goed te nomen, echter reed je eerst een nieuwe BMW, dan is de nieuwe LADA een achteruitgang. En in het eerste geval is de nieuwe LADA duur en in het tweede voorbeeld is dezelfde LADA goedkoop. Zo is het ook met krabpalen, wat heb je nu, waar ga je naar toe, wat is je budget en wat zijn je verwachtingen? Dat alles meegenomen maakt een goede of slechte krabpaal.

 

waar zet je een krabpaal neer?
Waar plaats je de krabpaal voor je katten?

Waar zet je de krabpaal neer?

Of je hem nu mooi vindt of niet, heb je katten in huis, dan heb je een krabpaal nodig om de rest van het huis enigszins heel te laten. En nee, een kat proberen het krabben af te leren dat werkt niet, dus stop met mokken en ga naar de winkel en koop een krabpaal. Maar na de aanschaf komt het tweede punt, of eigenlijk hoop ik wel dat je dit voor dat je de krabpaal gaat kopen hebt bedacht. Namelijk waar komt de krabpaal te staan en bestaat er zoiets als de ideale plek voor een krabpaal in het huis? En als die bestaat is het dan de zolder, prominent in de huiskamer, achter de bank of voor het raam?

 

extra's aan een krabpaal
Wat maakt een krabpaal leuk voor een kat?

Welke toebehoren en accessoires horen er aan een kattenkrabpaal te zitten?

Ze moeten er aan kunnen krabben, dat is één, maar wat zou er nog meer bij kunnen om een krabpaal nog leuker te maken voor je kat? Ook hier val ik eerst terug op iets dat ik al een paar keer heb benoemd: “Hoeveel katten heeft het huishouden?” Met één kat is het makkelijk, de krabpaal heeft eigenlijk niks meer nodig dan een mooie lange krabzuil. De kat zal ontspannen door het huis wandelen, zonder stress en zonder zorgen. Hij speelt met wat hij tegenkomt en eigenlijk is het hele huis zijn domein.

 

krabpaal voor cattery
Welke krabpaal is geschikt voor een cattery?

Waar moet een kattenkrabpaal voor een cattery aan voldoen?

Als je een cattery hebt of wil starten dan vliegen de krabpalen er vaak doorheen. Een cattery zonder krabpaal kan ik me dan ook niet voorstellen. Maar waar moet zo’n krabpaal dan aan voldoen, wat heb je nodig en wat niet? Ten eerste kijken we even over wat voor cattery we eigenlijk praten, en dan bedoel ik niet direct de soort en grote van de katten. Natuurlijk maakt dat ook uit, echter zijn er een paar punten die belangrijker zijn. Ten eerste het aantal katten dat de cattery heeft.

 

Eerste krabpaal
De eerste krabpaal die je koopt voor je katten

Tips voor als je je eerste krabpaal koopt voor de nieuwe katten.

Voor het eerst krijgen jullie kittens of katten in huis, dus zal er ook een krabpaal moeten komen, maar welke? Ik kan me goed voorstellen dat je niet direct zit te wachten op een krabpaal die je €500 gaat kosten. Nee, zoals de meeste zal je willen beginnen met een beperkter budget en een kleinere krabpaal. Maar waar ga je mee beginnen en hoe voorkom je dat je een “verkeerde” krabpaal koopt? Laten we met dat laatste beginnen, de kans dat je een “verkeerde” krabpaal koopt is heel klein, maar er zijn toch een paar dingen waar mee je rekening moet houden.

Krabpaal voor grote katten
Een krabpaal voor grote katten

Een krabpaal voor grote katten, waar moet je opletten?

Alle kittens zijn klein en lief, maar die kleine kittens kunnen uitgroeien tot ware tijgers en dan heb je toch een iet wat grotere en stevigere krabpaal nodig. Misschien was dit een open deur en snapt iedereen wel dat je voor een kitten niet dezelfde krabpaal koopt als voor een volwassen kat. Maar ook tussen volwassen katten zitten behoorlijke verschillen en niet elke krabpaal past bij elke kat. Dus laten we eens kijken naar wat voor kattenkrabpaal je nodig hebt bij grote katten.

Kattenkrabpaal constructie
Een krabpaal constructie bestaat uit verschillende componenten.

De constructie van een katten krabpaal, van wat is een krabpaal gemaakt?

De stabiliteit en degelijkheid van een katten krabpaal wordt bepaald door de constructie en de opbouw van de krabpaal. Ga er van uit: ”Hoe goedkoper de krabpaal, hoe instabieler de krabpaal zal zijn”. Verticale palen zijn meestal van hout of zware kartonnen kokers, de horizontale vlakken kunnen van verschillende houtsoorten zijn, meestal van spaanplaat, MDF en in sommige gevallen triplex. Fabrikanten maken soms gebruik van hardboard voor behuizing van huisjes, indien deze niet al te veel gewicht moeten dragen.

 

Krabpaal vervangen
Wanneer moet je de krabpaal vervangen?

Wanneer en hoe vaak moet je een krabpaal vervangen?

“Hoelang gaat een krabpaal mee?”, is een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen op forums en berichten die ik krijg. Het is een goede vraag die je niet 1-2-3 kan beantwoorden, maar ik ga het wel proberen, immers een krabpaal is een wegwerp product en je zult enkele krabpalen kopen in het leven van je kat. Laten we direct maar met iets geks beginnen, het komt vaak voor dat een kleinere krabpaal langer meegaat dan een iets grotere. HUH? Hoor ik je denken, hoe dan?

 

koop een plafond gespannen krabpaal
Plafond gespannen krabpaal kopen? waar moet je aan denken?

Wel of geen plafondspanner bij een kattenkrabpaal?

Ze zijn mooi, krabpalen die tot het plafond reiken. Katten die binnen een second van de grond naar boven schieten inde krabpaal en met elkaar “vechten” wie er koning van de krabpaal mag zijn. Ja een krabpaal tot aan het plafond is leuk en je hebt vaak veel krabruimte op een relatief kleine plek, daarnaast staan ze stevig geklemd tussen de grond en het plafond door een spanner. Eigenlijk is een plafond gespannen krabpaal de perfecte oplossing voor iemand die graag een grote en hoge krabpaal wil, maar net te weinig ruimte heeft.

 

Wat is de mooiste krabpaal?
De mooiste krabpaal voor een kat of voor jouw?

Wat is de mooiste krabpaal die je kunt kopen?

Een vraag die ik regelmatig krijg en eigenlijk niet te beantwoorden is, tenzij je kijkt vanuit het perspectief van een kat. Waar wij kijken naar de schoonheid van een krabpaal en denken past de krabpaal in ons interieur, kijkt een kat naar de krabpaal op een andere manier. Dus wat is de mooiste krabpaal? Eerst vanuit het menselijk perspectief. Dit wordt dus direct een heel subjectief antwoord, immers iedereen vind iets anders mooi, of lelijk. 

Katten krabpaal alternatief
Is er een alternatief voor een krabpaal?

Is er een goed alternatief voor een krabpaal? Zo ja welke?

Misschien vind je een krabpaal helemaal niet mooi en past het gewoon echt niet bij de inrichting van je huis. Of leef je in een tiny huis en is er geen plaats voor. Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn om geen kattenkrabpaal in huis te willen of kunnen hebben, maar wat is dan het alternatief? Of beter, is er een alternatief voor een krabpaal? Laten we beginnen met te stellen dat je voor de kat zelf geen krabpaal nodig hebt, er zijn genoeg alternatieven voor de kat zelf. 

Gif en krabpaal
Kan een krabpaal giftig zijn?

Giftige stoffen in een krabpaal.

Zitten er giftige stoffen in een krabpaal en zo ja zijn ze schadelijk voor de katten of mensen in huis? Een krabpaal bestaat meestal uit hout, sisal, karton en stof. Daarnaast wordt er ook lijm, nietjes, spijkers en bouten gebruikt om de krabpaal in elkaar te zetten. Je kunt dus zeggen dat een krabpaal relatief eenvoudig in elkaar zit en je geen hogere wiskunde hoeft te studeren om er eentje te maken. Maar ja, in hout, stof en lijm worden wel vaak chemische producten gebruikt om ze sterker, mooier of plakkeriger te maken. Betekent dit dan dat ze direct giftig zijn, of valt het wel mee?

Bekleding voor een krabpaal.
Welke bekleding wil je op een krabpaal?

Welke bekleding op een kattenkrabpaal is het beste?

Maakt het eigenlijk uit wat voor bekleding je nodig hebt op een krabpaal voor een kat? Als het om de kleur gaat maakt het eigenlijk niet uit welke krabpaal je koopt, of die nu poezenvoetjes heeft of paars met gouden stippen, de kat is echt niet zo kieskeurig dat het zal zeggen: “Meid, die krabpaal valt helemaal weg tegen de achtergrond and ik lijk veel te dik als ik er op lig, dat kan echt niet!”. Als het om de kleur gaat, maakt het dus niet uit, jij bepaalt.

gebruikte krabpaalkopen?
Tweedehands krabpaal kopen op Marktplaats, doen?

Een tweedehands krabpaal van marktplaats, doen?

Daar staat die dan die mooie Europet krabpaal met een nieuwprijs van 500 euro op marktplaats voor slechts 100 euro (Zelf afhalen). De paal ziet er nog goed uit, twee jaar gebruikt, en één zuil kan je vervangen, maar dat is het dan ook wel. DOEN DUS?! Of toch niet? Ik snap de verleiding, zeker met een kleinere beurs en dan zo’n mooie Europet krabpaal kunnen aanschaffen voor slechts 20% van de prijs. Toch zou ik het afraden een tweedehands krabpaal te kopen via marktplaats. 

krabpaal kapot
Heb je garantie op een kattenkrabpaal?

Garantie op een kattenkrabpaal of krabmeubel, bestaat dat?

Garantie op een krabpaal, heb ik dat? Ja zelfs op een goudvis heb je garantie als je deze in de winkel of in een online winkel koopt, dus ook op een krabpaal voor de kat. Maar voordat we over de garantie beginnen op je krabpaal, moeten we het retourrecht niet vergeten. Je mag een online aankoop altijd binnen de wettelijke zichttermijn terugsturen naar de verkoper. Dat vinden ze niet leuk, maar geloof me, ze doen het zelf ook als ze drie paar schoenen bestellen bij Zalando, dan gaan ze maar vaak genoeg ook alle drie weer terug. 

Huisdierenverzekering
Verzekering voor de krabpaal en de katten?

Krabpaal en kat verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Krabpaal en kat verzekeren? Wij Nederlanders houden van verzekeren, het geeft een heerlijk geruststellend gevoel, zelfs al verzekeren we alles dubbel. Je verzekering even langslopen als je katten in huis haalt is helemaal geen gek idee, je kan immers tegen verschillende situaties aanlopen. Ten eerste hebben we de kat zelf, die kan ziek worden en dat kan aardig in de papieren lopen. Natuurlijk als je elke maand een paar euro betaald, ben je aan het einde van de rit ook geld kwijt, maar 5 euro per maand is toch wat anders als 500 euro in één keer. En dan hebben we het nog niet eens over de duurste operatie gehad.

Zelf een krabpaal maken
Zelf een krabpaal maken?

Is een eigen krabpaal maken moeilijk, en wat kost dat eigenlijk?

Een kleine 20 jaar geleden ben ik de kelder ingedoken om mijn eerste eigen kattenkrabpaal te maken. Zo moeilijk kon dat toch niet zijn dacht ik. Bovendien was het aanbod van krabpalen heel erg schaars en de kwaliteit was bedroevend slecht. De meeste krabpalen stonden in de dierenwinkel al op instorten en dan hadden de katten er nog niet aangezeten. Ja er waren een paar, voornamelijk Duitse, aanbieders die kwaliteit boden, maar dat wilde ik er niet aan uitgeven. Dus ik ging de kelder in om zelf “even” een krabpaal te maken.

 

tien tips om zelf een krabpaal te maken.
Zelf een krabpaal maken voor de kat, of toch eentje kopen?

Zelf een krabpaal maken, in tien handige stappen.

Begin 2000 wilde ik een krabpaal kopen, maar wat er toen was aan aanbod stond me niet aan. Eigenlijk waren alle krabpalen hetzelfde op een paar hele dure na. Dus begon ik zelf, maar ja ik had twee linker handen dus waar te beginnen? Online kwam ik veel voorbeelden tegen en ik dook de kelder in. Binnen een dag was mijn eerste krabpaal klaar. Incl. 3 sneeën in mijn hand en een krabpaal die eigenlijk net zo slecht was als die ik in de winkel kon kopen. Tijd om eerst te gaan tekenen en bedenken wat ik wilde en wat ik kon. En dat is ook precies waar je moet beginnen als je zelf een krabpaal wil gaan maken.