Welke krabpaal moet je kopen
Advies bij de aankoop van een krabpaal

Welke katten krabpaal of krabmeubel moet je nu eigenlijk kopen?

“Moet, Moet, ik moet helemaal niks!” hoor ik je al denken. “Dat mormel mag van geluk spreken dat ik haar al te eten geef”. Het is duidelijk, vrouw en kinderen wilden een kat en de heer des huizes ziet het helemaal niet zitten. Dus laten we anders beginnen.

 

Welke katten krabpaal of krabmeubel past het beste bij jullie? Beter zo?

De beslissing voor welk type van katten krabpaal zal gaan kiezen voor de geliefde katten zal worden bepaald door een combinatie van factoren. Deze factoren zal ik stuk voor stuk doornemen om zo de keuze te vergemakkelijken.

 
  • Welk formaat? Ga je voor een vrijstaande of op de vloer tot het plafond katten krabpaal? Dit is echt meer een persoonlijke keuze kwestie dan iets anders. Als je zeer actieve of zeer grote katten hebt, zal een vloer tot het plafond krabpaal waarschijnlijk een voorkeur genieten, echter let dan wel heel goed op de kwaliteit van de constructie. Als je meerdere katten in huis hebt, moet speciale aandacht worden besteed aan het gewicht van de krabpaal, want wat als alle vier de katten te gelijk op de krabpaal aanwezig willen zijn. Het is ook soms mogelijk om een vrijstaand model te bevestigen aan een muur met beugels om zo te voorkomen dat de krabpaal toch omvalt. Kwaliteitskrabpalen hebben in principe een goede en zware bodemplaat als basis, dit in tegenstelling tot een budget of basis krabpaal. Als je er eentje in de winkel koopt dan kan je een test doen, zet de krabpaal een beetje schuin en als het goed is valt deze terug rechtop. Valt deze eigenlijk direct al om, dan kloppen de gewichtsverhoudingen van de krabpaal niet. Dit hoeft niet erg te zijn, als het een kleine krabpaal is, echter heb je een krabpaal van een behoorlijk formaat dan wil te toch dat deze rechtop blijft staan.

  • Hoeveel katten? Stem je krabpaal af op het aantal katten dat je hebt, meer katten meer plekken om te spelen, krabben en slapen. Denk niet dat bij drie katten drie plekjes voldoende is, ondanks dat katten elkaar soms opzoeken en bij elkaar liggen moeten katten de ruimte hebben om een plek te kiezen en van plek te wisselen. Ideaal is het aantal katten maal 2. Dus bij drie katten krijg je dan zes plekken om te liggen en slapen op de krabpaal. Wat ook belangrijk is te weten, is dat bij meerdere katten, de katten een vlucht mogelijkheid moeten hebben. Zo’n huisje is leuk, maar als katten ruzie maken en ze elkaar achter nazitten, dan is een huisje met één enkele ingang minder geschikt.

  • Welke afwerking? Tapijt biedt het voordeel van veel kleur keuzes en structuren, en biedt zelfs de mogelijkheid een katten krabpaal te nemen passende bij je interieur. Plus aan het tapijt kunnen de katten al heerlijk krabben. Krabpalen met namaakbont of pluche zijn over het algemeen gemaakt in neutrale kleuren zoals beige of taupe, hoewel er ondertussen krabpalen zijn in alle kleuren van de regenboog. Waar de krabpaal met tapijt eigenlijk al een mogelijkheid tot krabben biedt, hebben de krabpalen met pluche extra sisal zuilen nodig om aan te krabben. Hebben ze dat niet dan is het niet meer dan een rust of speel huisje en zullen die kleine viervoetertjes nog steeds de sofa onderhanden nemen.

  • Welke structurele materialen? Spaanplaat, MDF of triplex zal de basis zijn van de krabpalen. Voor de krabzuilen, bieden zowel kartonnen als houten zuilen omwikkeld met sisal een goede stabiliteit. Zoals eerder gezegd, modellen met houten palen zijn zwaarder en kan dus meer kosten indien je het laat verzenden en de verkoper biedt geen gratis verzenden aan.

  • De verlijming. Ruik(Indien mogelijk) voor de koop van een katten krabpaal aan het meubel. Vraag de winkelier of hij de katten krabpaal wil uitpakken en vergelijk de reuk met die van een meubel dat al een tijdje buiten de doos staat. Dit is bij een online aankoop natuurlijk moeilijk, je kan een mailtje sturen naar de verkoper met de vraag welke lijm soort er is gebruikt. Zware chemische geuren zullen de kat afschrikken. Indien je thuis bij het uitpakken merkt dat de katten krabpaal heel erg stinkt, laat het eerst een week uitluchten zonder dat de kat het weet en spuit het in met flink veel catnip. Is de geur dan nog niet weg, overweeg hem dan terug te sturen.

  • Welke paal lengte. Begin niet met dat de lengte niet belangrijk is, want in dit geval: “Size matters” en “the bigger, the better!”. Jij wil toch ook niet elke nacht slapen in een bedje dat eigenlijk net te kort is? Zo willen katten eigenlijk het liefst krabben aan een paal die langer is dan de maximale uitstrek lengte. Voor een kitten kan 40cm genoeg zijn, echter heeft een Noorse Boskat toch echt een meter plus nodig om zich helemaal te kunnen strekken. Neem dit echt mee in de afweging en zorg voor genoeg lengte in de krabpaal.

  • Hoe lang moet de krabpaal mee? Heb je verhuis of verbouwplannen, denk ook hier aan. Wordt het een tussen paus katten krabpaal of eentje die jaren mee moet gaan. Alle katten in elke levensfase hebben hun eigen behoefte, stem ook hier de aankoop op af. Een krabpaal voor een kitten hoeft niet 5 jaar mee te gaan en als jullie kat de respectabele leeftijd van 20 heeft bereikt, dan klimt hij echt niet meer elke dag tot boven aan. Sommige mensen kiezen er voor de krabpaal elk jaar te vervangen, als ook jullie daar voor gaan dan hoeft de krabpaal echt geen 500 euro te kosten. Echter heb je een paar katten en slechts een budget van 80 euro, ga er dan niet vanuit dat deze aankoop jaren mee gaat.
 

Uiteindelijk blijft het kopen van een katten krabpaal of krabmeubel voor je katten een persoonlijke keuze van ruimte, noodzaak en budget. Over de smaak, ach daarover valt te twisten, maar over het algemeen maakt het uw kat weinig uit of hun nieuwe katten krabpaal gif groen/roze of beige is. Zolang de krabpaal op de juiste plaatst staat en een veilige plekbied aan de katten zijn die al snel tevreden.


Veel succes met de aankoop van een nieuwe katten krabpaal.