Waar voor is een krabpaal?
Een krabpaal heeft 3 hoofd functies, krabben, spelen en rusten.

Waarom een katten krabpaal of krabmeubel?

In tegenstelling tot een slaap of hangmandje kunnen katten krabpalen, krabplanken of complete krabmeubels erg dominant in je interieur aanwezig zijn. Krab- en klimpalen hebben over het algemeen 3 functies. Hij wordt gebruikt als krabpaal, als klimobject en als een slaapplek. Ook weten we dat katten graag vaak van slaapplek verwisselen, dus ga er niet vanuit dat, na aanschaf van een krabpaal de kat opeens denkt: “Oke, vanaf nu slaap ik niet meer in de wasmand, op de sofa of de bovenste trede van de trap”. Als er meerdere katten zijn dan heeft een klim of krabmeubel tevens een sociale status die een bepaalde rangorde kan bepalen. De meest dominante kat slaapt vaak boven de andere katten.


Katten krabpalen – Eerst moeten we vaststellen, dat krabmeubels noodzakelijke meubels zijn (Noodzakelijk kwaad zullen sommige zeggen), tenzij u er geen bezwaar tegen hebt, dat uw kat het behang van de muren krabt, of uw meubelen van een nieuwe look voorziet.


Krabben doet een kat om zijn territorium te markeren, hoe klein dat ook mag zijn. Dat kan je een kat niet afleren, noch verbieden. Dat is nu eenmaal zijn natuur, ook katachtige in het wild doen krabben aan bomen. De kunst is nu, om hem een plaats te geven, waar hij naar hartenlust zijn nagels kan scherpen, die aantrekkelijker voor hem is dan elke andere plaats in huis. Nu kun je een kat wel leren waar je moet krabben, dit door hem te belonen en te bestraffen. Waarbij belonen beter werkt dan bestraffen.


We kunnen proberen te begrijpen waarom een kat haar nagels wil scherpen en waarom op een bepaalde plaats, maar we kunnen het ook gewoon accepteren en het huis zo inrichten dat de kat begrijpt waar hij moet krabben. Het beste is te zorgen voor een centrale plaats in het huis, waar de kat vaak langskomt. En hoe groter het aantal katten, hoe groter de kans dat ze op verschillende plekken willen gaan krabben en daarom is het soms ook noodzakelijk om op verschillende plaatsen een krabpaal of krabmeubel te plaatsen.


Hoewel hij zoals gezegd zijn nagels scherpt, zit er onder aan zijn voetzolen kliertjes, die geurstoffen afgeven. In feite markeert hij dus zijn territorium. Het slijpen van zijn nagels is slechts een bijkomend voordeel. Je kan je dus voorstellen dat hoe groter het aantal katten, hoe groter de drang is naar het markeren van het territorium. Elke kat zijn eigen territorium, zelfs in een flatje 3 hoog achter met een oppervlakte van slechts 40m2.


Zoals gezegd, een geschikte plek voor het markeren van zijn territorium is de overgang tussen voor de kat belangrijke ruimtes. Dus naast de tuindeur, als de kat naar buiten mag. Of tussen woonkamer en slaapkamer. In ieder geval op een grens tussen ruimtes, met verschillende functies voor de kat. Wat wij zelf zeer afraden is het plaatsen van krabplankjes, dit omdat de kat vaak toch moeite heeft met het herkennen van een krabplankje en een deurpost of stuk behang waar hij dan niet aan mag krabben. De kans is zelfs aanwezig dat je het krabben aan de muur stimuleert met het plaatsen van muur plankjes. Als je toch voor een muur krabplankje kiest hang deze dan op een goede hoogte zodat een kat zich helemaal kan uitstrekken, net als bij een krabpaal is het belangrijk dat een kat zich goed kan uitstrekken bij het krabben.


Een andere geschikte plaats is de plaats die al eerder gebruikt is als krabplaats. Dat lijkt flauw maar het tegendeel is waar! Als je namelijk je kat ervan wilt overtuigen om toch vooral die krabpaal te gebruiken, dan is het enige wat je moet doen is je kat oppakken en met zijn voorpootjes over de paal te vegen. Hij zal wellicht protesteren, maar zijn eigen geurmerk zit er dan wel op! En hoe slim we katten ook vinden met elkaar, het zijn en blijven gewoonte dieren. Goed geleerd is het halve werk.


Als je de kat dus betrapt op het krabben aan je nieuwe sofa a 9.000 euro, blijf dan rustig(Succes, met rustig blijven), pak hem op, zeg dan duidelijk “NEE”, en zet hem op de plaats waar hij zijn nagels wel mag scherpen en veeg met zijn pootjes over de krabpaal. Hij leert natuurlijk sneller als hij nog een jonge kitten is, maar je kunt het elke kat leren (Behalve Garfield). En als je net een nieuwe sofa hebt gekocht voor 9.000 euro, kan je ook iemand huren om het de kat te leren.


Klimpalen – De tweede functie van zo’n meubel is de gelegenheid tot klimmen. Je geeft hem dus de gelegenheid om te spelen en te ontdekken. Het is leuk om te zien dat de kat met enorme snelheid aan komt hollen, een meter hoog tegen de paal op springt en met een vaart tot bovenaan klimt.


Zorg je bij het plaatsen van zo´n hoge paal dan wel voor een afspringmogelijkheid, door hem bij voorbeeld naast een kast te plaatsen. Katten houden er niet van om van een hoogte van 2 meter op de grond te springen. Daarnaast moet je aan het gewicht en de kracht van een kat denken en wat dat doet met het krabmeubel. (lees hier meer over de aankoop van een krabpaal en waar je op moet letten). Hoe goedkoper het meubel hoe groter de kans dat het omvalt. En een kat die eenmaal van een meubel is gevallen zal minder snel terug keren naar dat wiebel ding. Kies je voor een groot meubel, kies dan voor een meubel dat zich klemt tussen de bodem en het plafond of nog beter een meubel dat geen plafondspanner nodig heeft maar uit zich zelf al zeer stabiel is. (Over krabpalen met plafondspanners zal ik nog een keer dieper op ingaan).


Rustplaats – Ten derde is een klim- en krabmeubel een status verhogende plek voor je katten waarin ze zullen slapen. Een hoog klimmeubel geeft de kat hem de gelegenheid om te rusten en zich terug te trekken. Hij krijgt daarmee tevens de gelegenheid om zijn sociale positie te bevestigen. Hoe hoger de kat zijn slaapplek kiest, hoe belangrijker hij in de groep is, dit is ook één van de redenen waarom veel katten graag boven de mensen slapen, wij zijn immers niet hun baasje, maar hun personeel.


Tot slot valt er natuurlijk voor elk meubel wat te zeggen, van zelfbouw(Let op de spijkertjes, verlijm het liever met lijm op basis van water) tot 10.000 euro (Valt die sofa van 9.000 euro toch weer mee). Waarvoor wil je het meubel, alleen voor de kat of toch ook voor de eigen uitstraling in huis. Als het meubel weggestopt staat achter de trap, zullen de katten er minder gebruik van maken en hoef je er niet veel geld aan uit te geven. Wil je een krabpaal in de kamer, denk dan na over de functie en stevigheid, maar zeker ook over het feit dat je er de komende jaren tegen aan moet kijken en er om heen moet stoffen en lopen.


Wil je meer weten over de constructie van een krabpaal, bekijk dan de krabpaal constructie pagina.