Kattenkrabpaal constructie
Een krabpaal constructie bestaat uit verschillende componenten.

De constructie van een katten krabpaal

De stabiliteit en degelijkheid van een katten krabpaal wordt bepaald door de constructie en de opbouw van de krabpaal. Ga er van uit: ”Hoe goedkoper de krabpaal, hoe instabieler de krabpaal zal zijn”. Verticale palen zijn meestal van hout of zware kartonnen kokers, de horizontale vlakken kunnen van verschillende houtsoorten zijn, meestal van spaanplaat, MDF en in sommige gevallen triplex. Fabrikanten maken soms gebruik van hardboard voor behuizing van huisjes, indien deze niet al te veel gewicht moeten dragen.


Het is een algemene misvatting dat houten palen meer structurele steun dan kartonnen kokers bieden. In werkelijkheid is dit niet altijd het geval. Natuurlijk weet iedereen dat hout sterker is dan karton. Echter, wanneer een krabzuil/krabpaal gemaakt is van dik karton en verticale steun biedt, kan het een ongelooflijke hoeveelheid gewicht dragen. Door het sisal touw er omheen te wikkelen wordt het geheel nog sterker. Een grote voordeel van karton ten opzichte van houten krabzuilen is het gewicht. Verzendkosten zijn gebaseerd op gewicht, en dat kan al snel 50% minder gewicht betekenen, als je een gelijkwaardige katten krabpaal neemt met kartonnen of houten krabzuilen.


Wat wel belangrijk is te weten, is hoe sterk de verbindingspunten aan het einde van de kartonnen zuilen zijn. Vaak is dit een houten of plastic klos die in de kartonnen zuil is geslagen. Echter als deze alleen is vast gezet met drie nietjes en verder niet verlijmd is, dan zal deze minder stabiliteit en stevigheid bieden. Natuurlijk voor enkel een kleine krabpaal is dit minder belangrijk, echter praten we over een klimtoren of groot krabmeubel dan is dit goed even na te gaan.


Voor de ligplankjes en gewicht dragende wanden van de kattenhuisjes, Gebruiken de fabrikanten over het algemeen, hetzij multiplex, MDF of spaanplaat. Spaanplaat en MDF zijn vezelpulp dat is vermengd met een chemische lijm tot een gladde, uniforme bord te creëren. Triplex is gemaakt door het verlijmen dunne laagjes hout bij elkaar, wat resulteert in een bord dat is eigenlijk sterker dan massief hout van dezelfde dikte.


In West-Europa zie je dat de meeste krabpalen gemaakt zijn met spaanplaat en de luxere modellen met MDF. In Noord-Amerika wordt weer vaker multiplex gebruikt. Voor alle drie de soorten valt wat te zeggen. Spaanplaat is de goedkoopste oplossing, MDF heeft de meest luxe afwerking en triplex is de meest stevig oplossing en zal het minst snel beschadigen.


Tijdens het transport hebben spaanplaten en MDF platen meer kans te worden beschadigd dan multiplex, vooral als een doos valt op een hoek. Bovendien, spaanplaten hebben de neiging af te brokkelen aan de randen. Verder moet je oppassen bij het aandraaien van de bouten, spaanplaat en ook MDF bieden veel minder weerstand en je kan ze kapot draaien als je teveel kracht zet. Spaanplaat katten krabpalen, zijn een stukgoedkoper dan katten krabpalen van andere hout soorten, maar dat merk je dan ook in de degelijkheid en duurzaamheid van het meubel.


Dat alles gezegd, weten we ook dat de stof en de sisal vaak al is versleten voordat de houten constructie in welke houtvorm dan ook versleten is. Uit eindelijke is een krabpaal een vervangingsproduct voor katten om te spelen, krabben en slapen en ter bescherming van meubels en wanden.


Ook de dikte van de sisal is belangrijk, niet direct als het gaat om de stevigheid, ookal helpt het zeker mee. Maar vooral om de duur van het krabben. Heb je een kleine kitten, dan kan 6mm en soms zelfs 4 mm het best lang volhouden. Maar kleine kittens worden groter en zeker als je niet één maar meerdere katten hebt zal het krabben ook flink toenemen. Dan is 8mm of zelfs 10mm sisal touw echt aan te raden voor je krabpaal.


Katten krabpalen zijn er in veel modellen, Van een klein kitten krabpaaltje tot een katten krab paradijs van vloer tot aan het plafond. Een vrijstaande katten krabpaal is meestal breed en bodem zwaar, om te voorkomen dat het gaat kantelen wanneer de katten boven op zitten, of juist heel actief zijn. Van vloer tot plafond katten krabpalen, gebruiken de spanning tegen het plafond om stabiliteit te bieden, daarom is hier een brede grondplaat niet nodig. Een goed gemonteerde en geïnstalleerde katten krabpaal van de vloer tot het plafond kan niet omvallen. De spanning tussen vloer en plafond wordt meestal bereikt door een trekveer of een schroefmechanisme. Een katten krabpaal wordt dus niet bevestigd aan het plafond maar geklemd. Een schroefmechanisme is over het algemeen stabieler en is zeker aan te raden voor zeer actieve katten. Let wel op dat je geen gips kartonnen plafond hebt, deze zal je beschadigen bij het opvoeren van de druk.


Tevens is er nog één ander nadeel en dat is dat een plafond gespannen krabpaal niet van zijn plaats verschoven kan worden en als deze heel lang op dezelfde plaats staat er een kleur verschil kan ontstaan als deze ter zijnetijd toch vervangen wordt. Daarom raden wij persoonlijk altijd een krabpaal aan die verplaatsbaar is.


Ik hoop dat dit inzicht je zal helpen bij de aankoop van een nieuwe krabpaal, wil je meer tips die helpen bij de aanschaf van een krabpaal, kijk dan eens op onze krabpaal top 10 pagina.