Katten krabpaal alternatief
Is er een alternatief voor een krabpaal?

Is er een goed alternatief voor een krabpaal?

Misschien vind je een krabpaal helemaal niet mooi en past het gewoon echt niet bij de inrichting van je huis. Of leef je in een tiny huis en is er geen plaats voor. Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn om geen kattenkrabpaal in huis te willen of kunnen hebben, maar wat is dan het alternatief? Of beter, is er een alternatief voor een krabpaal?

 

Laten we beginnen met te stellen dat je voor de kat zelf geen krabpaal nodig hebt, er zijn genoeg alternatieven voor de kat zelf. Het tapijt, de bank, de achterkant van de stoelen, het behang en elk ander plekje in huis waar hij zijn nagels in kan zetten. Alternatieven genoeg lijkt me. Dan nu de vraag, kunnen wij als mensen leven met deze krabpaal alternatieven? Ik persoonlijk niet, maar dat laat ik aan jullie. Maar ik zal er even vanuit gaan dat ook jullie graag de rest van het huis heel willen laten en dat er dus een krabpaal alternatief in huis zal moeten komen.

 

Het eerste wat me te binnen schiet is, kan de kat naar buiten? Onze eigen katten zijn 100% binnen katten dus dat is voor ons geen alternatief. Maar mochten katten buiten komen dan zal een groot deel van het krabben en de functie van het krabben ook buiten gebeuren. Daar ruiken ze andere katten en zullen hun territorium willen markeren. Buiten kan dus een alternatief zijn. Niet 100% waterdicht en de kat zal binnen willen blijven krabben, maar het zal de krablust binnen doen verminderen. Toch is het niet de oplossing die we zoeken.

 

Wat zijn de verdere alternatieven voor een krabpaal?

 

Als het de krabpaal niet is die je aanstaat, zou je kunnen denken aan een krabton. Ja, ik weet het, het is behoorlijk vergelijkbaar, maar het heeft toch een andere vorm en uitstraling. De voordelen van een krabton zijn dat de kat heel veel kraboppervlakte krijgt op een relatief kleine plek, daarnaast hebben veel krabtonnen ook nog eens de juiste lengte en een paar plekken om voor de kat om heerlijk ontspannen te rusten. Een krabton is dan ook een goed alternatief voor een krabpaal.

 

Maar dat wilde je dus eigenlijk ook niet, gewoon geen krabpelen, krabtonnen of krabmeubels in huis, PUNT! Waar aan kunnen we dan denken? Eén oplossing waarvan ik geen fan ben, is een krabplank of krabmat aan de muur als alternatief voor een krabpaal. Waarom niet? Omdat je eigenlijk de kat leert dat krabben aan de muur mag. En dat willen we de kat juist niet leren. De kans bestaat nu dat de kat ook andere plekken in het huis gaat uit proberen, zeker als je de krabplank ergens wegstopt dan zal de kat op meer centrale plekken van het huis toch aan de muur gaan krabben. Wil je dus een krabmat of plank aan de muur hangen, zorg dan dat deze op een hele centrale plek in het huis hangt en leer hem direct dat er alleen dar gekrabd mag worden.

 

Een ander alternatief voor een krabpaal zouden krabspeeltjes kunnen zijn. Dit zijn vaak kartonnen speeltjes van 30 bij 50 cm die op de grond liggen en waaraan de kat kan krabben. Ik noem het zelf nekbrekers, omdat ze door de kat te verplaatsen zijn. Dus in de ochtend kan je daar met je duffe kop zo opstappen en uitglijden. Moet ik wel zeggen dat we dat nog nooit overkomen is, maar het zou kunnen.

 

Is er dan niets anders dat als alternatief kan dienen als krabpaal? Zelf ben ik van mening, neem je een kat dan heb je een krabpaal nodig om de rest van je interieur te sparen. Is buiten geen optie, wil je geen krabton en vind je de bovenstaande opties verder niets, dan zou je nog aan zelf bouw kunnen denken. Misschien heb je een handige oom, kan je zelf wat of vraag het eens op een forum. Als je aan zelfbouw doet kan je echt alles bedenken wat je wil. Houd echter met één ding rekening, zorg dat het krabstation goed stevig staat en gebruik natuurlijke materialen, dit om de kat niet te vergiftigen.

 

Mocht er nog een alternatief zijn, waar we niet aan hebben gedacht, miauw ons even en we zetten het er bij.