budget krabpaal kopen
Een budget krabpaal kopen, 4 keer de krabpaal voor het zelfde geld?

Budget krabpaal kopen? Let even goed op!

Bestaat er zo iets als een slechte krabpaal en is een goede krabpaal altijd duur? En wat is duur eigenlijk? Eigenlijk zijn al deze vragen niet 1, 2, 3 te beantwoorden omdat ze subjectief zijn. Immers als je altijd een oude LADA van 20 jaar rijdt en dan ga ja naar een nieuwe Lada, dan is die nieuwe Lada goed te nomen, echter reed je eerst een nieuwe BMW, dan is de nieuwe LADA een achteruitgang. En in het eerste geval is de nieuwe LADA duur en in het tweede voorbeeld is dezelfde LADA goedkoop. Zo is het ook met krabpalen, wat heb je nu, waar ga je naar toe, wat is je budget en wat zijn je verwachtingen? Dat alles meegenomen maakt een goede of slechte krabpaal.


Kunnen we dan in het geheel niet een goede van een slechte krabpaal onderscheiden? Jawel, dat kan wel en je kan ook met een beperkt budget een goede krabpaal scoren. Dus laten we eens kijken waar we op moeten letten en wat de verschillen zijn.

 

Als we kijken naar een goedkope of budget krabpalen die je kunt kopen, dan zien we één belangrijk verschil direct. Of beter gezegd we voelen het verschil, namelijk het gewicht van een krabpaal. Een budget krabpaal van de Lidl, Action, Aldi of Big Bazar is een stuk lichter dan een kwaliteitskrabpaal. En dat is ook logisch, veel van de krabpalen worden niet meer in Nederland gemaakt en komen dus per container uit het buitenland. Deze containers worden vol gestopt met krabpalen en dat weegt en kost wat. Gebruik je als fabrikant dunner hout, een dunnere zuil en dunner sisal, dan spaar je daar behoorlijk mee op de kosten en kan je dus de krabpaal goedkoper verkopen in de winkel. Maar maakt een lichtere krabpaal de krabpaal ook slechter en is een zwaardere krabpaal direct een betere krabpaal?

 

“Jein” zouden Duitsers zeggen, wat zo iets betekend als Ja en Nee. Een lichte budget krabpaal is niet direct slechter dan een duurdere zware krabpaal. Het ligt er namelijk helemaal aan waar voor de krabpaal gebruikt wordt. Stel je hebt net een nieuwe kitten, dan kan deze perfect krabben aan een budget paaltje. En negen van de tien keer is deze budget krabpaal perfect geschikt voor kittens en doet deze als het om het gebruik gaat niet onder een mooie krabpaal van een bekend merk. Let wel, we hebben het hier puur over een plank op de grond met een zuil er op. Een basis krabpaal voor een kitten om aan te leren krabben. Maar ja kittens worden groter, drukker, wilder en sterker. Wat dan? Dan zal je een keuze moeten maken, of een nieuwe kitten of een nieuwe krabpaal. En ga me nu niet vertellen dat je voor een nieuwe kitten gaat.

 

Buiten het gewicht, wat maakt een kwaliteitskrabpaal nog meer beter ten opzichte van een budget krabpaal? Ik heb het al eerder over de stabiliteit gehad en ja dat kan ook met het gewicht te maken hebben, maar er zijn meer oorzaken die de stabiliteit van een krabpaal bevorderen of verslechteren. En ook hier zie je vaak dat een budget of goedkope krabpaal toch minder presteert dan een krabpaal die net wat duurder is. Ook de verbindingen tussen de palen, huisje en plateau’s spelen een rol in de stabiliteit van een krabpaal.

 

Veel krabpaal verbindingen maken gebruik van een inslagmoer. Deze moer wordt aan de binnenkant van de zuil kop in het hout ingeslagen. Kan je me nog volgen? Aan de boven en onderkant van een zuil, zit vaak een houten klos met een gat, hier gaat dan de bout in, aan de andere kant van die klos. Dit is dus de binnenkant van de zuil en dit kan je niet zien, daar zit een moer. Als je dan een bout door het gat van het plateau steekt en dan door het gat van de bovenkant van de zuil, dan draait de bout zich vast in de moer. Eigenlijk heel simpel, maar wat kan er fout gaan? Nou eigenlijk best veel. Budget krabpalen zullen alles aangrijpen om te bezuinigen op de kosten. enkele veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld:

 

  • De moer kan van zachter staal zijn en je kunt het schroefdraad kapot draaien. Als dit gebeurt dan kan je de bout er niet meer in of uitdraaien en zit de verbinding los.
  • De moer wordt er niet goed ingeslagen of scheef, hier door druk je de moer er als het ware uit en kan je de zuil niet verbinden. Of je verbindt de zuil minimaal en kan hem niet meer los of vast draaien.
  • Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen als het op bezuinigen aankomt. Slechte afwerking, dun sisal, goedkope chemische lijn, snel scheurende stoffen, splinters, plastic verbindingen. Al deze besparingen maken een krabpaal goedkoop, echter dat zie je niet op de verpakking.

 

Wat je wel op de verpakking ziet is dat ze vaak kleine lieve schattige kittens hebben afgebeeld en zelden een normale of forse volwassen kat. En waarom is dat? Nee, niet omdat kittens er zo leuk uit zien, maar omdat veel van die palen alleen voor kittens geschikt zijn. Als de krabpalen gebruikt worden door volwassen katten dan zullen ze omvallen, afbreken, snel kapot of door het huis gesleept worden. Door een kitten op de doos van een budget kattenkrabpaal te zetten, kan de verkoper altijd zeggen: ”ja kijk mevrouw, op de afbeelding is duidelijk te zien dat deze krabpaal alleen geschikt is voor kittens en niet voor uw vijf Noorse Boskatten.”

 

Terugkomend op de orginele vraag, bestaat er zoiets als een slechte krabpaal en zijn budget krabpalen wel geschikt voor katten? Ik denk dat je de afweging zelf met gezond verstand wel kunt invullen. Mijn advies, heb je een beperkt budget, ga dan alleen voor één goede stevige krabzuil van 90CM en spaar door voor een mooie krabpaal. Wil je echt voor €100,- een krabpaal tot aan het plafond, dan is het risico groot dat je een kat in de zak zal kopen…