gebruikte krabpaalkopen?
Tweedehands krabpaal kopen op Marktplaats, doen?

Een tweedehands kattenkrabpaal voor een paar tientjes van marktplaats, doen of laten staan?

Daar staat die dan die mooie Europet, Dierenvilla of PetRebels krabpaal met een nieuwprijs van 500 euro op marktplaats voor slechts 100 euro (Zelf afhalen). De paal ziet er nog goed uit, twee jaar gebruikt, en één zuil kan je vervangen, maar dat is het dan ook wel. DOEN DUS?! Of toch niet?

 

Ik snap de verleiding, zeker met een kleinere beurs en dan zo’n mooie grote krabpaal kunnen aanschaffen voor slechts 20% van de prijs. Toch zou ik het afraden een tweedehands krabpaal te kopen via marktplaats. Het probleem zit hem in de geschiedenis van de krabpaal en die die er aan gekrabd en op geslapen hebben, je weet het gewoon niet. Kattenziektes kunnen dodelijk zijn en zijn ook overdraagbaar via een krabpaal. Maar denk ook eens aan alle eitjes van parasieten die in het sisal of de pluche kunnen zitten. Van vreemde een katten krabpaal overnemen die al gebruikt is, is het puur afgaan op de mooie blauwe ogen van de verkoper of de kat natuurlijk.

 

Doe je het dan toch, let op een paar zaken:

  1. Haal de krabpaal echt zelf op, dan kan je zien of de krabpaal nog stabiel en heel is.
  2. Hebben ze geen katten meer, dan blijf er weg. Je weet niet wat de reden is, vaak wordt allergie opgegeven, maar nogmaals, blauwe ogen en zo.
  3. Zijn het binnen of buiten katten geweest, buitenkatten vormen weer een groter risico, als het gaat om het meebrengen van ongewenste beestjes, zoals vlooien.
  4. Hoe zien de katten er uit, zijn ze verzorgt of hebben ze klitten en vieze oogjes.
  5. Hoe schoon is het huis van de verkoper, ruik je de katten een beetje of ligt in de kattenbak een meters hoge stapel met uitwerpselen.

 

Zelfs als dit allemaal positief is, blijft het aanschaffen van een tweedehands krabpaal een risico.

 

Natuurlijk is het wat anders als de krabpaal van de buren zijn, van kennissen die je echt goed kent of de cattery waar je al 20 jaar je kittens haalt, maar ook dan is er een risico. En je zal voor je zelf die afweging moeten maken.

 

Heb je toch een tweedehands krabpaal gekocht, zorg dan dat je de krabpaal vervoerd in grote plastic zakken in de auto. Voor dat je de zak dichtknoopt, spuit ze in met een goede anti vlo en anti parasiet. Wat mij betreft laat je ze dan een volle dag dicht en opent de zakken het liefst buiten in de tuin. Daar behandel je elk onderdeel nogmaals goed, kamt ze helemaal uit en spuit ze nogmaals in om ze een paar uur later uit te zuigen (stofzuigerzak daarna weggooien). Al die tijd laat je natuurlijk de katten er niet bij in de buurt. Laat hun achter het raam naar je kijken waar je in vredesnaam mee bezig bent. Als je geheel klaar bent met alle behandelingen, ren dan niet naar de katten om te knuffelen, maar zorg eerst dat je zelf ook vrij bent van het één en ander. Verder wacht even een paar dagjes, zet de krabpaal in de schuur of de garage, om dan te kijken of alle zichtbare parasieten en vlooien echt weg zijn. Mocht dat het geval zijn, dan zou je hem eventueel kunnen gaan gebruiken, maar persoonlijk zou ik de krabpaal als nog bij het grofvuil zetten en nooit het risico nemen. Maar ja, nogmaals, die afweging moet je dus echt zelf maken.

 

Heb je dat beperkte budget, dan zou ik voor het noodzakelijke gaan en echt alleen die basis krabpaal kopen en even een tijdje doorsparen. Het risico zou ik niet nemen. Maar ja, ik zou ook niet van dat vage straatkraampje iets lekkers kopen of voor die lekkere vlammetjes gaan die al heel de dag worden aangeboden in de brandende zon aan het strand.