gebruikte krabpaalkopen?
Tweedehands krabpaal kopen op Marktplaats, doen?

Een tweedehands kattenkrabpaal voor een paar tientjes van marktplaats, doen of laten staan?

 

Daar staat die dan die mooie Europet krabpaal met een nieuwprijs van 500 euro op marktplaats voor slechts 100 euro (Zelf afhalen). De paal ziet er nog goed uit, twee jaar gebruikt, en één zuil kan je vervangen, maar dat is het dan ook wel. DOEN DUS?! Of toch niet?


Ik snap de verleiding, zeker met een kleinere beurs en dan zo’n mooie Europet krabpaal kunnen aanschaffen voor slechts 20% van de prijs. Toch zou ik het afraden een tweedehands krabpaal te kopen via marktplaats. Het probleem zit hem in de geschiedenis van de krabpaal en die die er aan gekrabd en op geslapen hebben, je weet het gewoon niet. Katten ziektes kunnen dodelijk zijn en zijn ook overdraagbaar via een krabpaal. Maar denk ook eens aan alle eitjes van parasieten die in het sisal of de pluche kunnen zitten. Van vreemde een katten krabpaal overnemen die al gebruikt is, is het puur afgaan op de mooie blauwe ogen van de verkoper of de kat natuurlijk.

 

Doe je het dan toch, let op een paar zaken:

  1. Haal de krabpaal echt zelf op, dan kan je zien of de krabpaal nog stabiel en heel is.
  2. Hebben ze geen katten meer, dan blijf er weg. Je weet niet wat de reden is, vaak wordt allergie opgegeven, maar nogmaals, blauwe ogen en zo.
  3. Zijn het binnen of buiten katten geweest, buiten katten vormen weer een groter risico.
  4. Hoe zien de katten er uit, zijn ze verzorgt of hebben ze klitten en vieze oogjes.
  5. Hoe schoon is het huis van de verkoper, ruik je de katten een beetje of ligt in de kattenbak een meters hoge stapel met uitwerpselen.

Zelfs als dit allemaal positief is, blijft het aanschaffen van een tweedehands krabpaal een risico.

Natuurlijk is het wat anders als de krabpaal van de buren zijn, van kennissen die je echt goed kent of de cattery waar je al 20 jaar je kittens haalt, maar ook dan is er een risico. En je zal voor je zelf die afweging moeten maken.


Heb je dat beperkte budget, dan zou ik voor het noodzakelijke gaan en echt alleen die basis krabpaal kopen en even een tijdje door sparen. Het risico zou ik niet nemen. Maar ja, ik zou ook niet van dat straatkraampje iets lekkers kopen of voor die lekkere vlammetjes gaan die al heel de dag worden aangeboden in de brandende zon aan het strand.