koop een plafond gespannen krabpaal
Plafond gespannen krabpaal kopen? waar moet je aan denken?

Wel of geen plafondspanner bij een krabpaal?

Ze zijn mooi, krabpalen die tot het plafond reiken. Katten die binnen een second van de grond naar boven schieten in de krabpaal en met elkaar “vechten” wie er koning van de krabpaal mag zijn. Ja een krabpaal tot aan het plafond is leuk en je hebt vaak veel krabruimte op een relatief kleine plek, daarnaast staan ze stevig geklemd tussen de grond en het plafond door de spanner.

 

Eigenlijk is een plafond gespannen krabpaal de perfecte oplossing voor iemand die graag een grote en hoge krabpaal wil, maar net te weinig ruimte heeft. Of misschien zijn er toch een paar nadelen die je moet meenemen als je overweegt een krabpaal tot aan het plafond te kopen? Jazeker, maar het hoeven geen nadelen te zijn, maar wel punten die je mee moet nemen in de afweging er eentje te kopen.

 

Ten eerste, wat is de kwaliteit van je plafond? Je gaat immers de krabpaal er tegenaan spannen en er komt druk op te staan. Je zal niet de eerste zijn die zijn plafond naar boven drukt, of de spanner in het gips plafond draait. Dit wil je toch voorkomen.

 

Daarnaast moet je rekening houden dat je in de toekomst een kleur verschil gaat krijgen. Zeker als er ook nog eens in het huis gerookt wordt dan zal je bij het vervangen van de krabpaal een lichtere ronde plek op het plafond zien. Je kan dit oplossen door er een gelijkwaardige plafond gespannen krabpaal voor terug te kopen, maar wil je dat niet en stoor je je aan de witte plek, dan zal je het hele plafond moeten oververven.

 

Kijkuit bij goedkopere krabpalen die tegen het plafond gespannen worden. Het klinkt natuurlijk leuk om een hoge krabpaal te kopen voor 75 euro, maar die prijs moet ergens vandaan komen. Vaak zit het onder andere in de verbindingen, die minder stevig zijn. Wat er dan kan gebeuren is dat de paal ergens in het midden onder druk komt te staan en deze daar zou kunnen breken als de katten achter elkaar aan rennen en steeds meer in volle vaart de krabpaal in schieten omhoog. Pats en daar ligt de krabpaal op de grond en de katten er onder. Bij een kwalitatief goede krabpaal zal je dit probleem veel minder tegenkomen. Tevens hebben de goedkopere palen ook vaak een mindere spansluiting, deze zorgt ervoor dat de spanner vast blijft staan. Als de spanner steeds langzaam loslaat, dan zal je dus de spanner af en toe opnieuw moeten aandraaien. Dit kan je oplossen door bij de bouwmarkt een moer te halen die zich zelf vast draait (Plastic ring van binnen) of een tweede moer die je tegen de eerste moer aandraait. Ook zo voorkom je het ontspannen van de krabpaal. Ook hier hebben de kwalitatief betere plafond gespannen krabpalen veel minder last van.

 

Ten slotte een praktisch probleem. Als je de vloer wil dweilen, dan schuif je een krabpaal die niet verspannen is met het plafond even aan de kant. Tenzij dit een Europet krabpaleis is van duizend euro, maar dan nog kan deze aan de kant geschoven worden. Dit wordt veel moeilijker met een plafond gespannen krabpaal. Dan zal je hem los moeten draaien, dan neerleggen, dweilen, opnieuw opzetten en vast zetten. Nu zal je denken: “Dat doe ik wel”. Dat geloof ik ook, de eerste keer en misschien nog een tweede keer, maar daarna laat je hem staan. Natuurlijk kan je er omheen dweilen, maar als je dan een wat lichtere krabpaal hebt, zal de stof bij de grondplaat er niet mooier op worden. Toch iets om over na te denken als je een hoge krabpaal wilt kopen.

 

Zelf heb ik in het verleden nooit krabpalen geproduceerd die een plafond spanner hadden. Had ik dan geen hoge krabpalen, jawel de hoogste die we ooit gemaakt hadden was voor in een slaapkamer bij mensen die tien forse katten hadden. De krabpaal stond aan het einde van hun bed en was 3,5 meter hoog. De bodemplaat was één bij één meter en tien centimeter dik. Tijdens de productie liet ik mijn kinderen er in klimmen om er zeker van te zijn dat het krabmeubel niet om kon om zo zekerheid te bieden naar de klant en de katten toe.

 

Dit wil niet zeggen dat ik tegen plafond gespannen krabpalen ben, in tegendeel ze bieden een goed uitkomst op een kleine ruimte. Houd bij de koop alleen rekening met de punten zoals hier boven geschreven, zodat je geen miskoop doet.