extra's aan een krabpaal
Wat maakt een krabpaal leuk voor een kat?

Welke toebehoren en accessoires horen er aan een kattenkrabpaal te zitten en welke niet?

Ze moeten er aan kunnen krabben, dat is één, maar wat zou er nog meer bij kunnen om een krabpaal nog leuker te maken voor je kat?

 

Ook hier val ik eerst terug op iets dat ik al een paar keer heb benoemd: “Hoeveel katten heeft het huishouden?” Met één kat is het makkelijk, de krabpaal heeft eigenlijk niks meer nodig dan een mooie lange krabzuil. De kat zal ontspannen door het huis wandelen, zonder stress en zonder zorgen. Hij speelt met wat hij tegenkomt en eigenlijk is het hele huis zijn domein. Dat jullie er ook zijn is noodzakelijk kwaad, maar hij accepteert dat zijn personeel inwonend is. Dat gezegd, een paar speeltjes of extra’s kan ook voor een solo kat leuk zijn.

 

Als ik aan onze kat denk, dan heb ik op gemerkt dat het huisje in de krabpaal niet gebruikt wordt, logisch want hij voelt zich niet bedreigd en zoekt dus niet naar een veilige plek. Daarin tegen vind hij de hangmat heerlijk, vooral omdat daar ook het zonnetje schijnt. Onze kat is al ruim tien jaar, dus wil hij in de hangmat komen dan verwelkomt hij de plankjes die hem er naar toe leiden. Een trappetje bij een krabpaal kan ook werken, maar vaak zijn de treden zo dun, dan het alleen werkt om naar boven te gaan, naar beneden lukt dan iets minder goed.  Verder is het een dodelijk saaie kat op leeftijd en heeft hij Garfield trekjes, je zal hem niet achter een balletje, veertje of muisje zien aanrennen. Toch weet ik uit het verleden dat zo’n speeltje onder een plankje van de krabpaal heel leuk kan zijn. Pas alleen op dat hij zijn pootje er niet in verstrikt krijgt. Wat ook leuk is, is een doorgang of een ligzak met daarin krakend papier, je kan er zelf horendol van worden maar katten vinden het vaak prachtig. Alle andere extra’s op een krabpaal zijn leuk, maar voor een solo kat eigenlijk overbodig. Je koopt een mooie grote krabpaal dan ook vooral voor jezelf om naar te kijken, als de kat er gebruik van maakt.

 

Anders wordt het bij meerdere katten in huis, nu wordt de krabpaal het centrum van krabben, activiteiten en rusten. Omdat katten uit nature krabben om hun geur achter te laten, en ze dat nog vaker doen als ze met meerdere in een huishouden zijn, laten ze extreem veel geur achter op de krabpaal en trekken ze elkaar daardoor aan naar de krabpaal. Ze willen allemaal “King of the hill” zijn. Dit betekent dat ze veel minder snel op andere plekken willen gaan slapen en dat betekent dat er genoeg rustplekken op en in het krabmeubel moeten zijn. Denk dan niet alleen aan plankjes, maar ook tunnels, bakjes en huisjes. Bij dat laatste wel even denken aan hoe de katten met elkaar omgaan, is er veel strijd, dan beter huisjes met een extra uitgang of een tunnel. Dit voorkomt dat een kat zich opgesloten en bedreigd voelt. Hebben jullie 3 katten, ga dan voor minimaal 6 slaapplekken, maar meer is ook goed natuurlijk. Een paar plankjes, een tunneltje, een hangmat, zorg voor de variatie, zodat ze af en toe van plek kunnen wisselen.

 

Leuke extra’s bij een krabpaal kunnen gaatjes en spleetjes zijn. Katten vinden niets leuker dan een andere kat een beetje te plagen, door met één poot door een gaatje of spleetje de andere kat een beetje te poken. Waar ik dan iets minder een voorstander van ben is een balletje aan een touwtje bij meerder katten. Meerdere katten willen nog wel eens achter elkaar aanzitten en zo’n touwtje kan een rare zwiep maken en om de hals van een kat eindigen. Even niet aan denken dus. Wat wel leuk is, is natuurlijk een heel dik sisaltouw dat van boven tot aan beneden loopt. Hier kunnen ze aan zwaaien en in naar boven schieten als ze willen. Indien het budget er is, is dat zeker een leuke extra.

 

Verder zou ik als het om accessoires aankomt het rustig houden en de krabpaal zelf er niet mee overladen. Een krabpaal is vaak al groot en overheersend in een huiskamer, en met heel veel toeters en bellen in verschillende kleuren, zal het de rust in de huiskamer zeker niet ten goeden komen. Zorg liever voor wat speeltjes die je er los bijkoopt. Vaak zijn deze een stuk goedkoper dan een speeltje dat vast gemaakt is aan de krabpaal. En je kan ze makkelijk vervangen of opbergen als er visite komt.

 

Conclusie; stem de extra’s in en op de krabpaal af op het aantal en de leeftijd van de katten. Of je krabpaal nu klein of groot is, betaal niet extra voor balletjes en veertjes die er aan zijn geniet, maar koop deze er los bij. Grote elementen als tunnels, slaapmandjes en hangmatjes worden meer gewaardeerd en zullen er voor zorgen dat ze meer tijd op en rond de krabpaal spenderen.