waar doet een kat het liefst aan krabben?
Katten krabben het liefst aan natuurlijk sisal

Waar doet een kat het liefst aan krabben?

Eigenlijk aan alles, zonder krabpaal of krabton gaat een kat zelf opzoek waar aan hij kan krabben. Dus oma’s bankje, behang papier, de nieuwe boxspring het wordt allemaal uit getest. En met dat testen laat de kat een geur achter, dus de volgende keer dat hij langs dat behangetje loopt doet hij het weer. Echt niet om je een hak te zetten, maar omdat het zijn natuur is, zijn natuur op zijn gebied te markeren. Maar waarom krab hij dan vaak alleen aan een krabpaal als deze in huis staat en stopt met het krabben aan andere meubel stukken?

Dat laatste is niet helemaal waar, als een kat al lekker aan het rond krabben is, dan wordt de krabpaal een extra plek om te gaan krabben, niet een vervangende plek. En daarom is het ook zo belangrijk dat een kat vanaf het begin weet waar die kan krabben. Een kat in huis is dus ook direct een krabpaal in huis.

 

Oké leuk, maar hoe weet een kat dan dat hij aan die krabpaal moet krabben? Ten eerste leer je het hem direct, vanaf het moment dat de kat in huis is, door hem met de pootjes tegen de paal aan te zetten. Direct laat hij dan zijn geur achter aan de paal en merkt dat daar te krabben valt. Zorg daarnaast dat de krabpaal of krabmeubel op een doorgaande plek staat, dus niet achter de bank in een hoekje om dat die krabpaal zo lelijk is. Nee de krabpaal moet op een prominente plek in het huis staan, zeker in het begin. Als je het gevoel hebt dat de kat ergens anders wil gaan krabben, dan kan je hem bestraffend toespreken (maar nooit geweld gebruiken), daarnaast help ook de kat weer op te pakken en naar de krabpaal te brengen. Wat ook mogelijk is, is de krabpaal te verplaatsen naar de plek waar hij graag wil krabben. Tenslotte kan je er aan denken een tweede paal te kopen. Zeker als je meerdere katten hebt zijn meerdere krabplekken wenselijk, ze sporen elkaar aan om meer hun eigen geur achter te laten en zo hun gebied te markeren.

 

Tenslotte te vraag, waarom krabben katten zo graag aan sisal, kan je niet gewoon een stuk vloerbedenking neerleggen waar ze aan moge krabben? Zeker kan dat, maar vloerbedekking is vak synthetisch en neemt een geur minder makkelijk op dan een natuurlijk product als sisal. Elke keer dat ze die pootjes tegen het sisal drukken zal de geur voor de kat toenemen en de paal nog aantrekkelijker maken om aan te krabben. Daarnaast zal je menig katten zien bijten aan sisal draadjes, wederom omdat het een natuurlijk product is. Gif vrij, natuurlijk product en ongevaarlijk voor de kat. Je hebt natuurlijk ook producten waarin sisal verwerkt is, zoals een krabton of sisal vloerbedekking, dat werkt ook goed, maar houdt er rekening mee dat het hier vaak om een bewerkt sisal product gaat en iets minder natuurlijk is dan sisaltouw dat rond een paal is gewikkeld.

 

Al met al, is een krabpaal met een met een diksisal touw er om heen voor een kat de beste manier om zijn geur achter te laten en zijn nageltjes te scherpen. Heb je desondanks toch een eigenwijze kat (Type Garfield) die geen zin heeft om jouw krabpaal te gebruiken en liever zijn sofa naar de mallemoer helpt, lees dan eens de tien tips om een kat te laten krabben aan een krabpaal.