Eerste krabpaal
De eerste krabpaal die je koopt voor je katten

Tips voor als je je eerste krabpaal koopt voor de nieuwe katten.

Voor het eerst krijgen jullie kittens of katten in huis, dus zal er ook een krabpaal moeten komen, maar welke? Ik kan me goed voorstellen dat je niet direct zit te wachten op een krabpaal die je €500 gaat kosten. Nee, zoals de meeste zal je willen beginnen met een beperkter budget en een kleinere krabpaal. Maar waar ga je mee beginnen en hoe voorkom je dat je een “verkeerde” krabpaal koopt?

Laten we met dat laatste beginnen, de kans dat je een “verkeerde” krabpaal koopt is heel klein, maar er zijn toch een paar dingen waar mee je rekening moet houden als je een krabpaal gaat kopen voor nieuwe katten.

  • Denken dat je kat nog niet weet waar voor een krabpaal bedoeld is, dus hij heeft er vast nog geen nodig. Dus wel, eigenlijk alle kittens weten wat krabben inhoud vanaf het moment dat ze het nestje verlaten en de eerste stapjes gaan doen. In de maanden dat de kittens nog bij mama en de broertjes en zusjes waren hebben ze hun nageltjes al lekker in een krabpaal gezet en de meeste zullen prima begrijpen waar voor een krabpaal bedoeld is.

  • Het zijn kleine katjes, dus een kleine krabpaal is groot genoeg. Ja dat klopt, in de eerste weken is een kleine of mini krabpaal groot genoeg, maar vergeet niet vooral jonge katten zijn super actief en vliegen het huis door. Als de krabpaal te klein, te licht of instabiel is, dan zal die omvallen en dat katten afschrikken voor toekomstig gebruik. Dus kom je ’s avonds thuis en ligt de krabpaal om of staat die ver van zijn plek, ga dan kijken voor een nieuwe.

  • Je krijgt meerdere katten, maar ach ze maken er toch niet allemaal gebruik van op hetzelfde moment, dus één ligplek en een huisje is groot genoeg. Als ze jong zijn kruipen ze graag naar elkaar toe en niks is schattiger dan een paar kittens in een huisje die tegen elkaar aangekropen liggen te slapen. Maar dat houdt een keertje op en ze zullen gaan strijden om het mooiste plekje. Krijg je meerdere katten, zorg dan ook echt voor meerdere lig en rustplekken. Ook één zuil, tenzij het een hele grote is zal niet meer genoeg zijn.

  • Tenslotte ga je voor een budget of basis krabpaal, let even op uitstekende nietjes bij de stoffering en of er geen sterk geurende chemische producten in verwerkt zijn.

  • Weet je het echt even niet, doe wat navraag bij de cattery waar je de kittens koopt of stap een dieren speciaal zaak binnen. Ook zij hebben veel ervaring en adviseren je graag. Je mag ook altijd ons een berichtje sturen met je vragen.

    De boven genoemde punten zijn eigenlijk basispunten die je moet meenemen als je een krabpaal gaat kopen. Mijn advies, start met een goede basis krabpaal, die niet om kan gaan en waar ze allemaal kunnen spelen, krabben en rusten. Als je dan bij een volgende paal gaat surfen over het net, dan heb je al een veel beter inzicht in wat de wensen van de katten zijn. Maar houd er rekening mee dat katten zich aanpassen aan de krabpaal. Dus koop je een kleine en zie je dat ze er geen gebruik van maken, dan ligt dat echt niet aan je katten, maar aan de paal. Koop je direct een goede grote en maken ze er veel gebruik van, denk dan niet dat als je een kleine koopt ter vervanging van de grote paal, dat ze daar gebruik van gaan maken. Een kat zoekt de plek die voor hem het beste is om te krabben en om zijn territorium uit te zetten. Het is aan jouw, om je kat te snappen, te analyseren en de juiste krabpaal op de juiste plek te zetten. Waarbij we kunnen stellen, dat een krabpaal eigenlijk nooit te groot kan zijn voor de kat. Te groot voor je portemonnee of huiskamer dat kan wel, maar daar heeft jouw kat verder geen boodschap aan.