Zelf een krabpaal maken
Zelf een krabpaal maken?

Is een eigen krabpaal maken moeilijk, en wat kost dat eigenlijk?

Een kleine 20 jaar geleden ben ik de kelder ingedoken om mijn eerste eigen kattenkrabpaal te maken. Zo moeilijk kon dat toch niet zijn dacht ik. Bovendien was het aanbod van krabpalen heel erg schaars en de kwaliteit was bedroevend slecht. De meeste krabpalen stonden in de dierenwinkel al op instorten en dan hadden de katten er nog niet aangezeten. Ja er waren een paar, voornamelijk Duitse, aanbieders die kwaliteit boden, maar dat wilde ik er niet aan uitgeven. Dus ik ging de kelder in om zelf “even” een krabpaal te maken.

 

In de kelder aangekomen had ik sisal, kartonnenbuizen, wat plankjes en pluche. Na een dik uur naar alles te hebben gestaard ben ik weer naar boven gegaan omdat ik geen idee had hoe je een kartonnenbuis met een plankje moest verbinden. Tijd voor de tekentafel. In Excel begon ik met het ontwerpen van de krabpaal, ik zette alle hokjes op 10×10 pixels en ik ging aan de gang. Echter ga je met Excel aan de gang dat is je ontwerp vierkant, dus werden mijn zuilen ook vierkant. Vierkanten krabzuilen, ik vond het prima. Tevens hadden vierkanten zuilen voordelen bij de constructie en het bewerken. Ze rolden niet meer weg en het is eigenlijk alsof je een kist maakt met 6 plankjes. Waar ik met ronde kartonnen zuilen geen verbinding voor elkaar kreeg met de zuilen en een ligplankje, moest dat wel lukken met vierkante zuilen.

 

Na een dag ontwerpen terug de kelder in om de krabzuilen, ligplankjes en bodemplaat te maken. En aan het einde van de dag had ik een kale krabpaal met 3 ligplekken. Echter nog zonder sisal en bekleding. Eerst maar eens kijken of de paal ook stabiel was, en dat was de paal niet. Tot groot ongenoegen van onze poes Daisy, die ik als proefkonijn gebruikte, ging de paal meteen om. De krabpaal was topzwaar en er moest een veel dikkere bodemplaat onder, tevens besloot ik ligplaatsen, zuilen en een huisje beter met elkaar te verbinden voor de algehele stabiliteit.

 

Met een nieuwe grotere en dikkere bodemplaat was de krabpaal niet meer om te krijgen. Nu alleen nog de sisal er omheen en klaar is de krabpaal. Echter om de sisal mooi om een vierkanten paal te krijgen gebruikte ik een sterke lijm soort, die onverwoestbaar was. En omdat deze zo goed werkte bij de sisal, gebruikte ik hem ook voor de pluche aan het hout te verlijmen. De krabpaal zag er fantastisch uit. Tijd om Daisy haar nieuwe troon te geven. Viel dat even tegen, ze weigerde zelf in de kamer te komen waar de krabpaal stond. Het verwaande nest vond de krabpaal helemaal niks en pas toen de rest van de familie thuis kwam en vrouw en kinderen vroegen wat die vreselijke stank in huis was, begon het mij te dagen, dat de krabpaal misschien een beetje rook. En dat “beetje” was een understatement. De krabpaal ging direct naar buiten en het koste enkele dagen om de geur kwijt te raken uit huis, maar de geur uit de krabpaal krijgen was onmogelijk en Daisy weigerde er bij in de buurt te komen.

 

Omdat ik niet voor één gat te vangen was, ben ik terug de kelder in gegaan, dit keer met lijm op basis van water. Deze bleek echter niet sterk genoeg om sisaltouw vast te kunnen plakken aan de zuilen. Dit onderving ik weer, door gebruik te maken van sisalmatten. De sisal mat bevestigde ik aan 3 kanten van de zuil en de vierde kant van de zuilen werkte ik af met pluche. Dit deed ik door de pluche op een hardboard plaatje te lijmen en deze dan tegen de zuil aan te schroeven. Het voordeel hiervan was dat de randen van de sisal met achter het pluche plaatje zaten, net als de nietjes. Een kat kon zich zo dus nooit openhalen aan uitstekende nietjes. De nieuwe krabpaal koste me twee volle dagen om te maken maar was een pronkstuk (naar mijn mening). De krabpaal was anders, super stevig, stabiel en gemaakt van MDF, dus loodzwaar, met twee zuilen van 90cm, een huisje, een opstap naar het huisje en nog 2 ligplekken bovenop zou Daisy hier zich helemaal thuis voelen. En dat laatste klopte ook, binnen enkele seconden zat ze er op en er in. De krabpaal kreeg een duidelijke blijk van waardering en daar was het om te doen.

 

Wat ook nog eens mooi meegenomen was, was dat ik hem helemaal zelf gemaakt had, dus flink wat geld had bespaard met het maken van deze krabpaal…. Toch? Nou nee, niet alleen was ik er uiteindelijk meer dan 40 uur mee bezig geweest, ik had ook enkele honderden euro’s aan materialen en grondstoffen gebruikt en deels weggegooid om tot het huidige eindresultaat te komen. Deze kattenkrabpaal was in tijd, grondstoffen en weet ik wat allemaal meer duurder dan een premium krabpaal uit Duitsland. Het hele idee om dus even snel een mooie, betere en goedkopere krabpaal zelf te kunnen bouwen was een illusie. Maar betekende het dan ook dat mijn zelfbouw krabpaal experiment een mislukking was? Nee integendeel, want diezelfde dag nog vroeg de buurvrouw of ik voor haar dezelfde krabpaal wilde bouwen, en een week later vroeg haar nicht hetzelfde, en nog een maand later stonden mijn krabpalen in de eerste dierenspeciaalzaak in Nederland en uiteindelijk verkocht ik ze door heel Europa.

 

In de jaren er na heb ik vele duizenden krabpalen geproduceerd, en nee niet meer onder in mijn kelder, die was al heel snel te klein. Het bedrijf heb ik jaren gelden verkocht, maar de herinnering aan mijn eerste zelf maak krabpaal is gebleven en in alle eerlijkheid, met het huidige aanbod van te koop staande krabpalen zou ik niet opnieuw de kelder in duiken. De keuze is tegenwoordig overweldigend en de kwaliteit is een stuk beter dan vroeger. Dus wil je zelf een krabpaal bouwen, dan doe je het niet meer omdat er geen keuze is, maar vooral omdat je er veel plezier aan beleeft om zelf iets te bouwen. Bouw je de krabpaal van sloophout en heb je alleen wat sisal nodig, dan lukt het zeker om een goedkope krabpaal te maken, ga je niet als ik destijds voor nieuw, beter en design, dan is de kans klein dat je een goedkope krabpaal zelf kunt maken. Maar als je er zelf eentje maakt en de katten gaan er oplos, dan kan je wel trots op jezelf zijn dat jij die krabpaal hebt gemaakt. Hier nog wat handige tips voor het maken van een krabpaal.