Top 10 Sisal weetjes (Triviant spelers let op)

Waar komt de sisal die voor kattenkrabpalen worden gebruikt vandaan, is het giftig en wat kan je er meer van maken, buiten mooie sisal tapijten en natuurlijk krabpalen? Je leest het in onze sisal top 10.

Sisal wordt van de agave plant gemaakt
Sisal voor je krabpaal wordt van de Agave plant gemaakt

1. Nee, sisal is geen gras

Sisal is een natuurlijk product en het is geen grassoort wat veel mensen denken.

2. Sisal komt van de Agave

Sisal wordt gemaakt van bladderen van een plant (Agave). De Agave lijkt een beetje op een kruising tussen een palmboom en cactus.

3. Sisal komt uit Mexico

Sisal is vernoemd naar een havenstadje uit Mexico, hier is de productie van Sisal begonnen. Ookal is dat niet helemaal waar want zelfs de Azteken en de Maya’s gebruikte al sisal, maar dan niet voor krabpalen.

4. witte sisal

Witte Sisal wordt ook wel Yucatánsisal genoemd.

5. Witte en gele sisal

Witte sisal zie je vaak terug op een kwalitatief betere krabpaal, een wat meer gelige kleur kom je vaker tegen op een budget krabpaal.

6. Sisal is niet giftig

Sisal is niet giftig voor een kat, echter als het sisal bewerkt(Gebleekt) is en verlijmt(niet op waterbasis) is kunnen daardoor giftige stoffen in de sisal komen. Deze zwaar bewerkte sisal producten mogen in Europa niet verkocht worden in producten zoals krabpalen. Denk hier overna als je een krabpaal koopt op AliExpress.

7. Krabben en darten

Naast krabpalen maken ze ook dartboards van sisal, dus als je kat verlekkert naar je dartboard aan het kijken is dan weet je nu waaraan dat ligt.

8. Sisal en zoutwater

Sisal houd niet van zeewater, maar ja dat doen katten ook niet. Of wel?

9. Waar komt de meeste sisal vandaan?

Buiten Mexico wordt sisal inmiddels over de hele wereld geproduceerd, zolang het er maar lekker warm is. Tanzania en Kenya zijn momenteel grote producenten van Sisal in Afrika, maar Brazilië is de grootste producent ter wereld. Zij produceren ruim 50% van de totale sisal productie in de wereld. We weten van Brazilië dat ze helaas niet erg milieuvriendelijk omgaan in de productie van grondstoffen.

10. Sisal en mensen met te veel tijd

Geloof het of niet, maar er zijn verschillende mensen die beweren dat ze de grootste bol Sisal op aarde hebben. In Cawker Kansas hebben ze een bolletje sisal die enkele miljoenen kilometers lang is. Het enige wat ik me dan afvraag is, hoeveel krabpalen zou je daar wel niet van kunnen maken?

Gefeliciteerd je bent nu een sisal expert!

Gefeliciteerd je weet nu een stuk meer over sisal, nu maar hopen dat je deze interessante informatie kan delen op een verjaardag of dat er een triviant vraag komt die sisal gerelateerd is. Meer top 10 krabpaal feiten vind je hier.