waar zet je een krabpaal neer?
Waar plaats je de krabpaal voor je katten?

Waar zet je de krabpaal neer?

Of je hem nu mooi vindt of niet, heb je katten in huis, dan heb je een krabpaal nodig om de rest van het huis enigszins heel te laten. En nee, een kat proberen het krabben af te leren dat werkt niet, dus stop met mokken en ga naar de winkel en koop een krabpaal. Maar na de aanschaf komt het tweede punt, of eigenlijk hoop ik wel dat je dit voor dat je de krabpaal gaat kopen hebt bedacht. Namelijk waar komt de krabpaal te staan en bestaat er zoiets als de ideale plek voor een krabpaal in het huis? En als die bestaat is het dan de zolder, prominent in de huiskamer, achter de bank of voor het raam?

 

Laten we er even vanuit gaan, dat je al weet welke krabpaal je gaat kopen, want dat is op zich weer een ander verhaal. Dus je hebt de krabpaal en nu moet je hem ergens gaan zetten. Is de krabpaal lelijk, dan wil je hem het liefste verstoppen en is het een krabpaal van enkele honderden of zelfs duizenden euro’s dan wil je hem waarschijnlijk vol in het beeld hebben staan. Maar wat wil de kat eigenlijk? Wat is de perfecte plek voor de krabpaal voor die gene die hem daadwerkelijk gaat gebruiken.
Om de juiste plek te bepalen kijken we eerst even naar de leeftijd van de kat, is het een kitten, dan zorg je er voor dat zijn krabpaal dicht bij zijn eten, kattenbak en directe leefomgeving staat. Normaal gesproken is de actieradius van een kitten minder groot dan die van een jonge of volwassen kat.


Ook bij een senior zet je de krabpaal vlakbij die plekken waar hij het meeste komt, het is hier minder van belang dat de krabpaal op een prominente en doorgaande plek komt. Gewoon lekker in de buurt op een plak waar hij het liefste slaapt en rust. Ja hij zal nog steeds willen krabben, maar het is meer een gewoonte dan dat hij op een centrale plek zijn territorium wil afbakenen.


Zoals je leest is de positie van de krabpaal voor de eerste twee iets minder van belang, de kittens laat je wennen een de krabpaal en bij de senior kat zorg je dat de krabpaal daar staat waar hij het liefste is. Er zijn echter twee groepen waarbij we iets beter na moeten denken waar de krabpaal moet staan. Namelijk jonge en volwassen katten en katten die in een groep leven.


Ten eerste een actieve, jonge en volwassen kat, die zal door het hele huis dwalen en het zien als zijn territorium. De woonkamer daar leeft hij, in de slaapkamers daar laat hij ook jullie slapen en in de keuken maken jullie zijn voedsel klaar. Verder is er de zolder, de kelder en eventueel de garage die hij af en toe inspecteert. Dit is zijn huis, hij is de heer des huizes en jullie zijn, zijn personeel. Daarover is geen discussie. Maar waar zet je dan die krabpaal?


Je zou kunnen denken hem naast het raam te zetten zodat hij lekker kan zonnen en naar buiten kan kijken. Ik zou het niet doen, ja katten vinden het lekker om soms even op te warmen in de zon, maar daar gaan ze zeker niet altijd liggen. Daarnaast is een raam vaak een eindpunt in een huis. Laat je de kat daar krabben, dan is de kans aanwezig dat hij een tweede plek zal gaan zoeken in het huis om zijn nagels in te zetten. En dat wil je voorkomen. Dit probleem beantwoord dus eigenlijk ook de plekken als de zolder, de kelder of de garage, het zijn niet de meest ideale plekken voor een krabpaal.


Een krabpaal bij actieve jonge en volwassen katten zal je dus op een centrale plek moeten zetten. Een plek waar de kat enkele malen per dag langskomt en denk: “Zo, even strekken en mijn territorium afbakenen”. Nu snap ik dat niet iedereen een grote krabpaal in het midden van de huiskamer wil plaatsen of precies tussen de openkeuken en de eetkamer. Maar vanuit het perspectief van de kat is dit wel de beste plek. Dus hoe los je dit op?


Wat je kan doen, is een kleine krabpaal, alleen een krabzuil, op die centrale plek plaatsen. Daarnaast heb je misschien plek in een mooi hoekje van de woonkamer waar dan de “hoofd” krabpaal kan staan. Deze hoofd krabpaal is dan eigenlijk meer bedoeld om bij de rest van de familie te zijn tijdens het TV kijken, waar bij de centrale krabpaal er is op zijn territorium af te bakenen. Als je dit doet, dan zal je ook zien dat de kleine krabpaal veel intensiever wordt gebruikt om te krabben dan de mooie grote krabpaal. Misschien moet je nu twee krabpalen kopen, echter het kan zo zijn dat de grote krabpaal vele jaren langer meegaat dan de kleine. Uiteindelijk bespaar je dus ook hier geld mee.


Het plaatsen van twee of meerdere krabpalen is sowieso aan te raden bij het houden van meerdere katten. Immer, katten zullen meer krabben als er meer concurrenten zijn in het huis. Houdt hier dus rekening mee. Een simpele krabpaal op de eerste verdieping erbij zal er zeker voor zorgen dat meubels en behang veel eerder met rust worden gelaten in huis.


Waar moet je tenslotte de krabpaal NIET plaatsen? Kijk zelf vind ik krabpalen fantastisch om te zien, maar dat geld niet voor iedereen, dus dan wordt een krabpaal al snel in een hoekje, achter de bank of in een aparte ruimte geplaatst. Dit zal echt niet worden gewaardeerd. Zeker niet als die plek ook nog eens moeilijk te bereiken is voor de kat. Wordt niet boos op de kat als blijkt dat hij niet alleen aan de krabpaal krabt maar ook aan de bank. Het ligt niet aan de kat, maar aan de positie en locatie van de krabpaal. Verstop de krabpaal dus niet en zorg er voor dat de kat er in zijn dagelijkse ommetjes van eten, naar kattenbak en rusten altijd langs moet lopen en even zijn nagels er aan kan krabben.