Help, de kat gebruikt de nieuwe krabpaal niet!
Wat te doen als de kat geen gebruik maakt van de nieuwe krabpaal?

Help mijn kat krabt niet aan de nieuwe krabpaal!

Je zal niet de eerste zijn die vol trots een mooie nieuwe krabpaal heeft gekocht, die er na het plaatsen achter komt dat de poes of kat er niet naar omkijkt en liever aan zijn oude krabpaal krabt in plaats van aan de nieuwe krabpaal. Heb je daar nu het geld aan uitgegeven?


Waarom krabben katten liever aan de oude vervallen krabpaal dan aan een nieuwe krabpaal?


Eigenlijk is het heel logisch te verklaren en is het vooral je eigen schuld. Maar voordat we daar op ingaan, even een krabpaal check. Er kunnen namelijk nog andere redenen zijn, die ik al eerder heb benoemd. Een budget krabpaal kan vervelende geuren hebben die de kat afstoot, zeker als de palen van AliExpress komen, dan zou ik toch even nagaan of er geen giftige stoffen inzitten waar de kat met een grote boog omheen loopt. Maar laten we er even van uitgaan dat je geen budget paal hebt gekocht, maar de knip getrokken hebt voor een prachtige krabpaal van Petrebels of de Dierenvilla bijvoorbeeld. Dan kan je er vanuit gaan, dat die paal prima in orde is. Dus waar ligt het aan, waarom krabt de kat niet aan die nieuwe dure paal, maar aan dat oude ding?


Zoals gezegd, het is je eigen schuld. In de afgelopen jaren heb jij je kat aangeleerd dat de oude krabpaal de plek is om aan te krabben. Niet de bank, niet het behang en niet de gordijnen. Nee foei, stoute kat! En als hij dat deed, bracht je hem naar de krabpaal, om daar te krabben. En als die daar dan deed krabben, dan krijg hij een aai over de bol, een kattensnoepje en wat nog meer. Dus alles in zijn systeem zegt, die oude krabpaal, daar moet ik krabben.


Maar wat dan met de nieuwe krabpaal? Ja, je kat weet het ook niet wat dat ding daar doet en voor wie het is, maar zeker niet voor hem, hij kijkt wel uit! Bovendien dat ding ruikt ook helemaal niet naar kat en zeker niet naar hem. Dus de kat denkt: “Ik blijf er mooi van weg, zoals ik geleerd heb.” Zoals je ziet, is het dus je eigenschuld.


Heel leuk en aardig, maar daar heb je de krabpaal niet voor gekocht. Dus wat te doen, terug naar de dierenwinkel of? Wat je zou kunnen doen, is de krabpaal met de kat samen uitpakken. De kat zal nieuwsgierig zijn en je kan hem direct er aan laten snuffelen. Waarschijnlijk zal hij in een doos kruipen en met verpakkingsmateriaal spelen. Doordat je dit toestaat, zal de kat sneller doorhebben dat deze krabpaal ook voor hem is. In ieder geval om op te slapen en mee te spelen. Door hem kopjes te laten geven aan de onderdelen en de stammen, zal zijn geur sneller aan de krabpaal kleven en zo zal hij er eerder gebruik van maken. Maar we zijn er nog niet.


Zet de krabpaal het liefst op de plek waar de oude krabpaal stond. Een kat is een gewoonte dier en hij is gewend om op die plek te krabben. Staat daar dan nog zijn oude krabpaal, dan blijft hij daar krabben. Past de nieuwe krabpaal niet op de oude plek en zal je hem ergens anders in het huis of in de kamer zetten, zet daar dan in de weken ervoor eerst de oude krabpaal. Hiermee laat je dus weten waar hij moet krabben en staat daar dan in eens een nieuwe paal, dan is de kans groter dat hij snapt dat het daar gebeuren moet. Maar ook dan zal de kat even om zich heen kijken en zoeken naar die oude vertrouwde paal.


En daar is direct je laatste probleem, waarom heb je die oude paal nog? Je koopt net voor een vermogen een nieuwe krabpaal, omdat die oude er niet meer uitzag, maar je houdt hem wel? Niet doen, naar de container met dat ding. Oké ik snap dat ik nu totaal harteloos overkom en je emoties ten opzichte van de oude krabpaal verkeerd inschat, maar die oude moet echt weg als je katten de nieuwe weigeren te gebruiken. Wat je eventueel zou kunnen doen is de oude tijdelijk in de schuur zetten. Krabben de katten aan de nieuwe krabpaal, dan plaats je hem weer terug na een paar weken. Of je hem nu weg doet of wegzet, je zal het patroon van de kat moeten doorbreken.


Maar stel, je hebt alles gedaan en de hooghartige prins kijkt nog steeds niet om naar die pracht paal, wat is er dan nog te doen?


Inspuiten met Catnip kan helpen of het belonen van de kat op de nieuwe krabpaal is zeker niet verkeerd en mocht je een eigen kattenkamer hebben, dan zou je er aan kunnen denken om de krabpaal daar op te bouwen en daar eerst een tijdje te laten staan. Als de kat daar dan is in de nacht of als je weg bent, dan dwing je hem echt om die paal te gebruiken. Tenminste als er verder niets in die kamer staat. Maar er is nog een trucje, niet het mooiste trucje, maar het werkt eigenlijk altijd. Wat je doet is je schroeft de oude krabpaal uit elkaar en snijdt de stof van de ligvlakken af. De bekleding leg je op of in de nieuwe krabpaal. Niet voor altijd maar voor een aantal weken. De bekleding zit vol met geuren die de kat kent en tot aangetrokken voelt, hij kan die geur eigenlijk niet weerstaan. Het zelfde telt ook voor de krabzuilen. Gebruik de beste zuilen en zet deze met tyraps tegen de nieuwe aan. Dat hoeft niet aan de voorkant, je kan hem ook vast zetten aan de achterkant. Maar ook hier telt de geur weer. Zelfs als de zuil helemaal versleten is, dan snij je hem door midden (Van boven naar beneden) en zet deze vast tegen een deel van de nieuwe krabpaal. De geur zal hij niet kunnen weerstaan, alles in zijn systeem zegt hem, hier heb ik geleerd te krabben en hier moet ik weer krabben.


Mocht het ook nu echt niet lukken, dan ben ik er zeker van dat de kat veel plezier heeft met de dozen waarin de krabpaal kwam. En kan je de paal altijd nog schenken aan de buren. Maar in alle eerlijkheid, de kans dat de kat nu de paal links laat liggen is echt minimaal.