Top 10 van de meest gemaakte fouten bij aankoop van een krabpaal.

Soms gaat het mis en koop je de verkeerde krabpaal voor je kat, en als dat een krabpaaltjes is van twintig euro dan valt de schade te overzien, maar wat als het een mooie paal is van een paar honderd euro of zelfs duizend euro? Dan is het leed niet te overzien, ten zij je de lotto gewonnen hebt natuurlijk.

 

Daarom 10 tips die voorkomen dat je de volgende fouten maakt bij het kopen van een nieuwe krabpaal.

Foute krabpaal keuze
Welke fouten kan je maken bij het kopen van een krabpaal?

1. Te kleine krabpaal

Je koopt een te kleine krabpaal. Een kat wil zich kunnen uitstrekken om te krabben aan de paal, als je dan een paaltje hebt die eigenlijk voor een kitten is, maar jullie hebben een kruising tussen een Maine Coon en een Noorse Boskat, dan laten ze het paatje gegarandeerd links liggen. Zorg daarom dat de lengte van de krabpaal altijd 10cm langer is dan dat de kat zich normaal uitstrekt.

2. Instabiele krabpaal

Een onstabiele krabpaal, dit punt is te vergelijken met het vorige punt. Zorg er voor dat de basis van de krabpaal overeen komt met de grote van de kat. Maar als extra komt daarbij, hoe actief zijn de katten. Heb je een grote maar wat slome niet wilde kat, die nergens op of afspringt dan heb je een minder stevig basis nodig dan als je twee super actieve achter elkaar aan rennende katten hebt die waarschijnlijk nog in staat zijn je wasmachine om te gooien. Vraag daarom aan de verkoper naar de grote en dikte van de bodemplaat.

3. Te grote krabpaal

Een te grote krabpaal kopen. Natuurlijk je bent dol op je katten en niks is te gek of te goed voor die kleine viervoetertjes. Dus “The sky is the limit”. Maar soms kan een krabpaal echt te groot zijn voor een kat en dan bedoel ik niet de lengte van de hoofdpaal, maar de totale hoogte. Stel jouw kat komt eigenlijk nauwelijks de stoel op, je zit hem nooit op je bed en eigenlijk vind hij de bank al te hoog, dan mag je je afvragen of een hoge krabpaal wel zin heeft. Geef de kan dan liever een wat lagere krabpaal of krabmeubel met verschillende mogelijkheden om te krabben die dicht bij de vloer liggen.

4. Te weinig ligplaatsen

Te weinig ligplaatsen. Heb je één kat, maak je geen zorgen hij vind altijd een plekje om te liggen op de krabpaal. Maar als je meerdere katten hebt dan is het belangrijk dat ze allemaal een eigen plek hebben om te liggen en te rusten. De stelregel hier is 2+1, dat wil zeggen tel de katten bij elkaar op en reken 1 lig plek extra. Beter nog verdubbel het aantal ligplekken, zo voorkom je al te veel ruzie tussen de katten.

5. Budget krabpaal

Denken dat een goedkoper krabpaal net zo goed is als een dure krabpaal. Je ziet een prachtige krabpaal van Quality Cat, echter kost deze helaas 750 euro. Maar gelukkig heeft de Aldi ook een mooie aanbieding, bijna dezelfde grote en dat voor maar 99 euro. Doen dus? Ho even wachten, er is natuurlijk een reden waarom twee gelijk uitziende krabpalen zoveel in prijs kunnen schelen. Denk aan de sisal dikte, de gebruikte materialen en de mogelijkheid om ze schoon te houden. Bij kwaliteitspalen worden vaak meer natuurlijke materialen gebruikt dan bij kilo knaller palen. Denk ook eens aan de lijm die gebruikt wordt, is deze op waterbasis of juist niet? De kans is zeer groot dat die goedkope paal een zeer sterke geur heeft en de katten hem dus links laten liggen.

6. Tweedehands krabpaal

Een tweedehands krabpaal kopen, het is een absolute NO NEE NEIN! Tuurlijk, je buurvrouw heeft er eentje staan en jouw en haar katten spelen altijd samen, dan kan je het overwegen. Maar ook dan, niet doen. Met het binnenhalen van een gebruikte paal haal je potentiële ziektes binnen die zelfs dodelijk kunnen zijn voor je katten. Koop daarom altijd een nieuwe paal, zelfs al wordt deze gratis aangeboden.

7. Verkeerde locatie

Een krabpaal kopen om dat donkere plekje achter in de huiskamer op te vullen. Echter waar, daar wil je je kat hebben liggen, die plek waar je je schoonmoeder niet eens zou zetten als ze langskomt? Als je geen plek hebt voor een krabpaal maak dan plek en koop voor die plek een krabpaal. Het liefst op een doorgaande plek zodat de kat er meerdere keren bij langs komt. Koop geen krabpaal voor dode hoekjes, zonde van het geld.

8. Krabpaal cadeau doen

Koop geen uitbundige krabpaal voor een vriend of vriendin. Je haar poes heet tijgertje en ze heeft eigenlijk een krabpaal nodig. En jij staat nu hier op een kattenshow en er is een hele leuke krabpaal in een fluor tijgerprint, dat vind ze vast leuk. Niet dus, een krabpaal is een meubelstuk dat binnen een huis moet passen en is vaak heel persoonlijk. Koop je een krabpaal voor een andere, zorg dan voor neutrale kleuren… En vergeet het bonnetje niet om te ruilen.

9. De laatste krabpaal kopen

Een krabpaal kopen omdat het de laatste is volgens de verkoper. Op custom made krabpalen na, zijn bijna alle krabpalen na te bestellen. En zelfs als een krabpaal niet na te bestellen is, laat je niet onder druk zetten, een krabpaal is niet uniek en een gelijkwaardige is altijd te vinden.

10. Niet aan prijsvergelijken doen

Niet aan prijs vergelijken doen, heel leuk dat de krabpaal een advies prijs heeft van driehonderd euro, maar misschien is hij ergens anders wel tweehonderd euro. Krabpalen zijn niet technisch hoogstaand en elke winkelier neemt zijn eigen marge op de krabpaal. Loop je op een kattenshow en zie je een mooie paal, probeer achter het model te komen en google de paal even. Het zou zo kunnen dat die super aanbieding ergens anders toch nog 50% goedkoper is.