Gif en krabpaal
Kan een krabpaal giftig zijn?

Giftige stoffen in een krabpaal.

Zitten er giftige stoffen in een krabpaal en zo ja zijn ze schadelijk voor de katten of mensen in huis?


Een krabpaal bestaat meestal uit hout, sisal, karton en stof. Daarnaast wordt er ook lijm, nietjes, spijkers en bouten gebruikt om de krabpaal in elkaar te zetten. Je kunt dus zeggen dat een krabpaal relatief eenvoudig in elkaar zit en je geen hogere wiskunde hoeft te studeren om er eentje te maken. Maar ja, in hout, stof en lijm worden wel vaak chemische producten gebruikt om ze sterker, mooier of plakkeriger te maken. Betekent dit dan dat ze direct giftig zijn, of valt het wel mee?


Laten we beginnen met het hout dat gebruikt wordt. In de tijd dat we zelf krabmeubels maakte, hebben we eens een container hout gekocht in China. Het betrof MDF, die bij het openmaken van de container zo erg stonk dat we de platen eerst een maand moeten hebben laten luchten, de chemische stank was niet te harden. Na een maand hebben we besloten de lading hour niet te gebruiken. Bij testen kwam naar voren dat er allerlei chemische stoffen in zaten die niet alleen sterk roken, maar ook nog eens giftig waren voor katten en mensen. Hier in hebben we geleerd dat goedkoop soms echt duurkoop kan zijn, ook als het gaat om het produceren en verkopen van krabpalen dus.


In de meeste Europese krabpalen wordt spaanplaat verwerkt en ook spaanplaat heeft een lijm er inzitten die kan stinken. Echter is het wel zo dat als je een krabpaal koopt in een Europese winkel, dat de kans echt heel klein is dat je te maken krijgt met giftig hout. Dus persoonlijk zou ik me daar geen zorgen over maken.


Nu weten we dat er dus lijm wordt gebruikt voor de spaanplaat of MDF, maar vaak zien we ook het gebruik van lijm om de stof of het sisal te plakken aan het hout. Door de stof of de sisal te plakken gaat de krabpaal langer mee. Helaas zien we ook hier nog wel eens dat de lijmsoorten die in China worden gebruikt niet al te best zijn voor de katten. Ze stinken niet alleen heel erg, ze kunnen ronduit giftig zijn door de chemische troep die ze er in verwerken. Maar wederom geen zorgen, zolang je de krabpaal niet direct op Ali-Express of Wish koopt, maar gewoon bij een Nederlandse of Europese (web)winkel is de kans heel klein dat je een krabpaal tegenkomt waarin een giftige lijmsoort is gebruikt. Mijn advies, koop geen krabpaal op Ali-Express of Wish, het is het risico niet waard lijkt me.


Is lijm op waterbasis dan niet giftig voor katten? Eigenlijk niet, wat niet wil zeggen dat je het ze dagelijks moet voeren, maar kabbelen ze een keer lekker aan de sisal en zit er een stukje lijm bij, dan zou ik me persoonlijk niet te veel zorgen maken.


Dan de sisal, is deze giftig of schadelijk? Nee, sisal is een natuur product en is in de basis niet giftig. Maar het kan wel wat ongezonder gemaakt worden. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld de sisal te bleken of de sisal te kleuren. Wederom, koop je een krabpaal bij een Nederlandse of Europese winkel dat is de kans heel klein dat er iets met de sisal een de hand is. Maar toch, zelf zou ik minder snel een krabpaal kopen waarvan de sisal een leuk kleurtje heeft gekregen. Ik weet dat katten er aan knabbelen en er op kauwen, dus waarom zou ik willen dat mijn kat een blauwe kleurstof binnen zou krijgen, zelfs als deze op waterbasis is. Nee, niet giftig, maar waarom doen?


Sisal is van nature wit of een beetje gelig en heeft een natuurlijk geur, net als hooi of stro. Dus mocht je dat ruiken bij het openmaken van de doos dan is er niks aan de hand.


Onder de sisal zit vaak een kartonnen of papieren koker. Het voordeel hier van is dat de krabpalen heel licht blijven als deze opgebouwd worden. Je hebt dus een zware bodemplaat en een opbouw die veel minder zwaar is en dus zo stabiel blijft. Het maken van deze kokers is een process die relatief eenvoudig is, maar waar wel lijm voor wordt gebruikt. Dit is bijna altijd een lijm op waterbasis en is echt zelden een giftige lijmsoort. Ook omdat dezelfde kokers vaak voor heel veel andere producten worden gebruikt. Eigenlijk zie je de kartonnenkoker niet, alleen tijdens het opbouwen en het afbreken van de krabpaal als deze versleten is. De kans dat de kat er dus aan gaat knagen is minimaal.


Tenslotte de stof, kan deze giftig zijn? Zelf heb ik het nog nooit meegemaakt dat een pluche of een stof aan een krabpaal giftig is. Natuurlijk zijn de stoffen eigenlijk altijd van een polyesterachtig materiaal, maar dat wil niet zeggen dat ze giftig zijn. Polyester heeft als grote voordeel ten opzichte van natuurlijk materialen dat het voor ongedierte een stuk minder aantrekkelijk is om in te overleven, dus waar je natuurlijk sisal wil, wil je juist een onnatuurlijke materiaal soort voor de katten om op te liggen.


Conclusie, een krabpaal is niet om gegeten te worden en er worden stoffen in gebruikt die we liever vermijden op ons bordje, maar als je een krabpaal koopt in een Nederlandse (web)winkel dan kan je er vrij zeker van zijn dat de krabpaal voldoet aan Europese wetgeving als het om dierveiligheid gaat. Koop je een krabpaal buiten de EU, dan zullen de regels voor die landen anders zijn dan hier en is de kans aanwezig dat er wel een giftige stof inzit. Persoonlijk zou ik het risico niet nemen.


Voetnoot. Maar wat dan met de krabpalen die door Nederlandse bedrijven in China worden geproduceerd? Het is natuurlijk zo dat een flink deel van de krabpalen in China wordt gemaakt en toch op de Nederlandse markt komen. Moet je je daar dan zorgen overmaken? Nee als jij bijvoorbeeld bij Pets Place een krabpaal koopt die in China is gemaakt, dan mag je er vanuit gaan dat deze volgens Europese normen is gemaakt en deze dus geen giftige stoffen bevat die verboden zijn in Europa of Nederland. Daarin tegen zijn er ook Nederlandse webwinkels die krabpalen verkopen zonder EU keurmerk. Dit zijn dropship webwinkels. Wat zij doen is de krabpaal in Nederland verkopen, en pas bij aankoop van de krabpaal bestellen zij de krabpaal snel bij Ali-Express of Wish. Nu hoor ik je denken, hoe weet ik nu welke webwinkel er wel of niet mij een Chinese krabpaal verkoopt? Eigenlijk is dit makkelijk te achterhalen als we naar de levertijd kijken. Wordt de krabpaal binnen een paar dagen geleverd, dan is de krabpaal dus al aanwezig in Nederland en moet deze aan de EU richtlijnen voldoen. Mocht de winkel tegen je zeggen: “De levertijd is enkele weken”, dan is de kans heel groot dat deze dus rechtstreeks vanuit China naar je wordt verscheept en zo de eventuele EU regels omzeilt.


Let dus goed op de levertijd van een krabpaal en vertrouw je het toch niet helemaal, annuleer dan de bestelling.