Wat doen als de krabpaal instabiel is?
Wat kan je doen als de krabpaal omvalt?

Waarom vallen krabpalen en hoe voorkom je het?

Je kent ze wel, van die “grappige” filmpjes waarbij krabpalen omvallen en katten soms een smak maken. Ja wat zijn ze “leuk”! Niet dus, een vallende krabpaal kan niet alleen schade aan het meubilair veroorzaken, maar boven al een kat een trauma of letsel kan geven. Een trauma zo erg dat een kat niet meer in de buurt van een krabpaal durft te komen of uit angst op verschillende plekken gaat plassen in huis. En ja, katten komen bijna altijd op hun pootjes terecht, maar als daarna de krabpaal weer op de kat terecht komt, kan de kat wat breken of zelfs verlamd raken. Ja, hele “leuke” filmpjes.

 

Maar hoe kan dat dan, waarom kiept een krabpaal om en hoe voorkom je het?

 

Ten eerste zijn we bijna allemaal wel eens in de winkel geweest om voor een krabpaal te gaan kijken, dan rammelen we wat aan die paal, kiepen hem een beetje om te zien of hij weer terug gaat en denken dan: “dat is een prima paal voor onze kat”. Maar is dat werkelijk zo? Die zo genaamde test die je net deed, was een voorzichtige test, waarbij je niet wilde dat de krabpaal om zou vallen. Plus, lag er ook een kat boven op, die de krabpaal topzwaar maakt? En hoe zit het met twee katten die achter elkaar aanrennen en dan de krabpaal invliegen tijdens het gekke half uurtje? Het zijn allemaal momenten die je niet kan testen in de dierenwinkel of online, maar wel een punt die als top prioriteit op je lijstje moet staan, namelijk het kopen van een stabiele krabpaal.

 

Allemaal leuk een aardig, maar hoe weet je nu of de krabpaal die je koopt ook stabiel is? Eigenlijk begint het met boeren logica. Hoog en goedkoop is bij altijd instabiel. Tenzij je een krabpaal met plafondspanner koopt. De prijs van een krabpaal wordt bepaald door de materialen en is de krabpaal groter, dan zal de krabpaal duurder worden. Echter toch zie je krabpalen van 150cm hoog die voor nog geen 75€ worden aangeboden. Bij zulke prijzen, kan je je afvragen, waar zit de winst voor de maker? En het antwoord is, door te bezuinigen op kwaliteit en stabiliteit. Begrijp me niet verkeerd, ook aan een goedkope krabpaal kan een kat krabben. Maar de vraag blijft kan een kat er veilig bovenop liggen? Persoonlijk denk ik van niet. Dit heeft te maken met het feit dat de kat de krabpaal topzwaar maakt en als de kat dan beweegt de krabpaal instabiel kan worden en kan omvallen. Dat kan dus gebeuren tijdens het slapen.

 

Hoe voorkom je het omvallen van een krabpaal, als je merkt dat deze instabiel is?

 

  • Niet de mooiste oplossing, maar leg een aantal bakstenen of stoeptegels op de onderste plaat of in het huisje als deze onderop staat. Nogmaals je krabpaal wordt er zeker niet mooier van.
  • Vergroot de bodemplaat. Stel je bodemplaat is nu een huisje van 40 bij 40 centimeter en dat maakt je krabpaal instabiel, dan kan je bij de bouwmarkt een plaat kopen van 60 x 60 cm en die er onder schroeven, dit maakt de krabpaal veel stabieler.
  • Verhoog het gewicht van de bodemplaat. Dit doe je door een paar extra bodemplaten van dezelfde afmeting onder de bodemplaat te schroeven. Je maakt als het ware de bodemplaat van de krabpaal dikker.
  • Zet de krabpaal vast tussen zwaardere meubelstukken, zoals de bank en een kast. Of tussen de bank en de muur. Wederom vaak niet echt mooi, maar het verhoogd de stabiliteit.
  • Zet de krabpaal vast door middel van een touwtje aan de muur of schroef de krabpaal aan de muur vast.
  • De krabpaal inkorten. Nee, niet de zaag er in, maar de bovenste elementen van de krabpaal er vanaf halen en er dus een kleinere krabpaal van maken.

 

Al deze oplossingen maken de krabpaal niet mooier en je kan je natuurlijk afvragen of dit is wat je wil. Maar ja, is er dan een andere oplossing? Jawel, die goedkope krabpaal de container in en een goede krabpaal kopen, maar als je dat direct had gedaan, dan had je deze problemen nu niet gehad. Naar mijn mening is dit de juiste oplossing: “Bezuinig op een krabpaal, door een minder grote krabpaal te kopen”. De kat gaat je er echt niet op afrekenen als er slechts één stabiele zuil staat van 80cm in plaats van een krabpaal met 5 ligplekken, waarop hij eigenlijk niet eens kan liggen. Kies voor een stabiele kleinere krabpaal, die misschien iets minder tot de verbeelding spreekt en spaar door voor een mooie grote krabpaal, waaraan de katten jaren plezier kunnen hebben.