10 dingen waar op je moet letten als je een krabton gaat kopen.

Een krabton is een leuk alternatief voor een krabpaal. Je ziet ze steeds vaker, krabtonnen in plaats van een krabpaal in huis en het is goed te begrijpen, een krabton is vaak minder uitbundig, wat meer minimalistisch en heeft toch veel van de functies die een krabpaal ook heeft. De katten kunnen er zowel aan krabben, in slapen als mee spelen, dus geef het personeel eens ongelijk dat er eentje te kopen voor hun meesters. Maar waar moet je nu opletten als je een krabton gaat kopen?

 

Tien tips bij het kopen van een krabton;

De juiste krabton voor je katten
Welke krabton moet je kopen? 10 Tips!

1. Zorg voor een stabiele basis van de krabton

Net zoals bij een krabpaal, let goed op de stabiliteit van een krabton. Ja ze zien er allemaal heel stabiel uit, maar dat is niet altijd zo. Als je een grotere krabton hebt van pak hem beet 1 meter 20 hoog, die een niet al te grote doorsnede heeft dan is het mogelijk dat de krabton omgaat als de kat er met een flinke snelheid in springt. Zeker een budget krabton zal willen besparen op het gewicht aan de onderkant. Is de krabton klein en heeft die een flink doorsnee, dan kan er niet zoveel gebeuren, maar bij de grote kan de krabton wat wankel worden.

2. Voor hoeveel katten is de krabton?

Denk aan het aantal katten dat je hebt. Lees is more? Vergeet het maar, meer is beter, als het om het aantal rustplekken aankomt. Is de krabton de enige plek waar de katten zonder problemen mogen slapen, dan zorg altijd voor meer rustplekken dan katten.

3. Zijn er vluchtroutes?

Vluchtroutes, die zijn heel belangrijk voor een kat, zeker bij meerdere katten moet je zorgen voor een vluchtroute. Stel je hebt één dominante kat die wat agressiever is naar andere katten, dan wil je voorkomen dat de andere katten opgesloten zitten in een kattenkrabton. Indien er een vluchtweg is, dan kunnen de katten elkaar achterna zitten, zonder dat ze in de hoek gedreven worden.

4. Honden en een krabton

Pas op bij honden. Een krabton is vaak wat compacter dan een krabpaal, en dat kan bij honden een probleem geven. Indien er honden in huis zijn, dan slaapt een kat vaak wat hoger en dat is niet altijd mogelijk bij een krabton.

5. Hoe is de sisal verlijmd?

Met wat is de sisal verlijmd? Bij een krabton wordt de sisal verlijmd aan de ton, maar is dit gedaan met een lijm op waterbasis of met een lijm op een chemische basis, dit vinden wij toch wel belangrijk om te weten. Als het verlijmd is op waterbasis dan zal de kat daar minder moeite mee hebbe. Is het met een sterk ruikende chemische lijm gedaan, dan raden we aan de krabpaal eerst even een paar dagen flink te luchten in de buitenlucht.

6. Let op de plakrichting

In welke richting is de sisal geplakt op de krabton. Bij een krabpaal wordt de sisal gewikkeld en krijg je ribbels van boven naar beneden waaraan de katten heerlijk kunnen krabben, maar bij de vloerbedekking van sisal die geplakt is op de krabton is dat anders. Soms wordt de sisalmat zo geplakt dat er bijna geen weerstand is en kan de kat opzoek gaan naar een andere plek om te gaan krabben. Het komt weinig voor, maar vraag het even na.

7. Kunnen ze er goed aan krabben?

Wat is de krablengte van de krabton? Een leuke mini krabton, voor de katten, van 40cm hoog staat misschien prima in het interieur, maar de kat zal er minder blij mee zijn om er aan te krabben. Net als bij een krabpaal moet de kat wel de mogelijkheid hebben om zich geheel uit te kunnen strekken. Een krabton van 60cm is toch echt het minimum, maar het liefst 90cm of hoger.

8. Hoe haal je de krabton in huis?

Past de krabton in de auto? Een krabpaal komt vaak in één of meerdere dozen en zet je dan thuis in elkaar, een krabton is eigenlijk al klaar in de doos en hoef je verder niet in elkaar te zetten. Het nadeel hier van kan zijn dat als je hem wil ophalen, bij de dierenspeciaalzaak, dat je even moet steken en meten of de krabton in de auto past.

9. Hygiene en een krabton

Zijn de kussen en matjes uit wasbaar? Je katten zullen er veel in en op liggen en dan is het super praktische als de kussens en matjes in de krabton er ook afkunnen en gewassen kunnen worden.

10. Een krabton heeft geen reserveonderdelen

Geen reserve onderdelen bij een krabton. Bij een krabpaal kan je een krabzuil vervangen als de katten die hebben door gekrabd. Een nieuwe krabzuil kan je vaak kopen voor een fractie van een nieuw krabmeubel. Is je krabton versleten dan zou je kunnen proberen er een nieuwe sisal mat omheen te wikkelen, maar dat is vaak niet mooi. Dan rest je niets anders als een geheel nieuwe krabton te kopen en heb je er eentje van een goede en degelijke kwaliteit dan kan dat best in de papieren lopen om deze te vervagen. Denk daar aan als je een krabton koopt voor je katten.

Dit waren de 10 praktische tips, voor als je een krabton gaat kopen.

Dat waren onze top 10 tips die je kunnen helpen bij de aanschaf van een nieuwe krabton voor je katten. We hopen dat je er iets aan had en veel succes bij de nieuwe aankoop. Meer kattenkrabpaal top tips, kijk even hier.