Krabpaal vervangen
Wanneer moet je de krabpaal vervangen?

Wanneer en hoe vaak moet je een krabpaal vervangen?

“Hoelang gaat een krabpaal mee?”, is een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen op forums en berichten die ik krijg. Het is een goede vraag die je niet 1-2-3 kan beantwoorden, maar ik ga het wel proberen, immers een krabpaal is een wegwerp product en je zult enkele krabpalen kopen in het leven van je kat.


Laten we direct maar met iets geks beginnen, het komt vaak voor dat een kleinere krabpaal langer meegaat dan een iets grotere. HUH? Hoor ik je denken, hoe dan? En met een kleinere en grotere krabpaal bedoel ik niet een Lidl krabpaal vs. een Europet of een grote dierenvilla krabpaal. Nee, denk aan een simpele krabpaal met een stam van 40cm of eentje met een stam van 90cm. In dit geval is de kans groot dat de kleine krabpaal er na 6 maanden nog best aardig uitziet en die van 90cm tot het bot versleten is. Hoe kan je dit verklaren? Eigenlijk heeft het met comfort te maken. Misschien heb je ooit een yoga matrasje gekocht (30 jaar geleden) en ligt deze nog steeds in bijna perfecte conditie in de gangkast weggestopt. Maar heb je in die tijd al2 of 3 keer je matras vervangen waarop je slaapt. Deze vergelijking gaat prima op voor krabpalen, immers een kat moet er wel aan kunnen en willen krabben. Die grote krabpaal die je koopt die nodigt uit tot krabben, dat kleine krabpaaltje veel minder. Minder krabben betekent dat die langer mee gaat. Nu kan je denken, mooi we hoeven geen grote krabpaal te kopen, dat spaart geld. Sorry, maar dat gata niet op, want de kat wil gewoon krabben, dus zoekt hij andere “leuke” plekjes in het huis op om aan te kunnen krabben.


Nu we weten dat je dus wel een passende krabpaal moet kopen voor de kat, blijft de vraag: ”Wanneer moeten we een kattenkrabpaal vervangen voor een nieuwe?”. Deze vraag is nog steeds op meerdere manieren te beantwoorden. Zelf houd ik een stel regel aan dat ze 1 paal per 6 maanden er door heen jagen. En met één paal bedoel ik één zuil, zelf één kant van een zuil. Dus heb je een krabpaal met 5 zuilen, dan kan die paal dus veel langer meegaan dan een krabpaal met één enkele zuil. Maar ook hier geld het zelfde als hier boven, als van die 5 zuilen er 3 eigenlijk on krabbaar zijn, dan kan je die niet mee tellen.


Vervang ik dan mijn krabpaal elke 6 maanden? Nee in zijn geheel niet. Ten eerste draai ik de zuilen af en toe in horizontale richting. Zo wordt er meer gelijkmatig gekrabd en dit maakt zeker de helft van de tijd uit. Dus 1 krabzuil gaat nu al bijna een jaar mee. Maar, krent dat ik ben. Ik doe ze ook verticaal draaien. Doordat ik dit doe gaat de krabpaal nog een keer dubbel zo lang mee. Wil dit dan zeggen dat een simpele krabpaal met 2 mooie zuilen pas na 4 jaar vervangen hoeft te worden? Ja, maar misschien toch niet. Het kan zo zijn dat je niet het hele krabmeubel moet vervangen maar dat je alleen een krabzuil gaat vervangen. En alleen een sisalpaal vervangen kan behoorlijk schelen in de kosten. En dat vervangen kan je een aantal keren doen en op deze manier gaat je paal dus een kattenleven mee. Maar ook dit is puur theorie.


Waar we het nog niet over hebben gehad zijn, hoeveel katten heb je rond lopen en als je twee katten hebt gaat een krabpaal dan de helft langer mee? Om met dat laatste te beginnen, als je meerdere katten hebt, zullen ze vaker willen krabben, dan als je slechts één kat hebt. Dit heeft met territorium drift te maken. Ze willen vaker hun geur en sporen achterlaten om aan andere katten te laten weten, dat zij hier rond lopen en de dienst uitmaken. Dus heb je meerdere katten dan zal de krabpaal, ook in verhouding, veel sneller slijten. Naast het aantal katten, zijn er ook verschillen in slijtage na gelang de soort kat, de ene kat krabt nu eenmaal meer dan de andere kat. Een paar flinke Noorse Boskatten zal iets meer schade toebrengen aan een krabzuil dan een doorsnee huiskat.


Wat is er nog meer van invloed op de vervang snelheid van een krabpaal? Misschien iets te laat benoemd, maar zeer belangrijk is natuurlijk de dikte van de sisal. Het hoeft geen uitleg dat een krabpaal met een sisal dikte van 3mm minder lang meegaat dan eentje met 6mm sisaltouw er omheen. Waar we niet kunnen stellen dat 3mm sisal de helft langer meegaat, vaak gaan ze slechts een kwart langer mee. Dus houdt hier goed rekening mee en geef een beetje meer uit aan een krabzuil met minimaal 6mm sisal. Ook helpt het als de sisal verlijmd is op de zuil en er niet alleen om gewikkeld is. Zorg wel dat het lijm op waterbasis is (Dit is meestal het geval bij kwaliteitskrabpalen. Doordat de sisal echt vast zit aan de krabzuil, zal deze niet automatisch afwikkelen als één van de touwen door is. Dit scheelt echt maanden voor dat de zuil vervangen moet worden.


Tenslotte, het is niet alleen de slijtage van de krabzuil die er voor zorgt dat de krabpaal vervangen moet worden. Ook de slijtage van de stof, onderdelen en het eventueel sproeien van katers op een krabpaal kan er voor zorgen dat een krabpaal sneller vervangen moet worden. Het is zelfs zo erg dat ik het heb meegemaakt dat een mooie krabpaal binnen een maand vervangen werd omdat een sproeiende kater de krabpaal had uitgekozen tot het markeren van zijn territorium. Heb je een cattery en loopt er een kater rond, dan is dit iets om rekening mee te houden als je een nieuwe krabpaal gaat kopen.


Conclusie, je kan niet precies zeggen hoelang een krabpaal meegaat voor dat deze vervangen moet worden, maar met de uitleg zoals hier boven gegeven kan je voor je zelf wel een aardig beeld schetsen hoelang de krabpaal in jullie huishouden mee kan gaan. Vergeet niet dat een krabpaal een noodzakelijk gebruiksartikel is die er voor zorgt dat de kat dat kan doen wat hij instinctief wil doen, namelijk zijn sporen achterlaten. En het is beter dat hij dit aan een krabpaal doet dan aan de andere meubels of het behang in huis.